Jarmuż z pęczakiem. Potrawa jednogarnkowa!
Dzisiaj wrzucam dla was prosty, błyskawiczny i zdrowy przepis na jednogarnkowe danie z jarmużem.
Co potrzebujemy?
1 opakowanie Jarmużu
1 podwójny filet z kurczaka
1 szklanka pęczaku
2 cebule
2-3 łyżki oliwy
Sól, pieprz do smaku
Jak robimy?
Krok 1: Kaszę pęczak gotujemy wraz z ok. 2 szklankami osolonej wody.
Krok 2: Kurczaka kroimy na małe kawałki. Cebule dzielimy na pół, a następnie kroimy w półksiężyce.
Krok 3: Pokrojony filet z kurczaka należy oprószyć pieprzem i solę.
Krok 4: Na patelni podgrzewamy olej, a następnie wrzucamy kurczaka, lekko podsmażając.
Krok 5: Po ok. 3-4 minutach do kurczaka dodajemy cebulę. Całość smażymy aż cebula zacznie być lekko szklista. Jednak nie smażymy jej na złoto.
Krok 6: Do kurczaka i cebuli dodajemy jarmuż i wszystko razem smażymy, aż listki jarmużu zaczną mięknąć i lekko się zwijać.
Krok 7: Po ugotowaniu kaszę odcedzamy.
Krok 8: Kiedy jarmuż jest już lekko przesmażony dosypujemy na patelnię kaszę pęczak. Wszystko razem przesmażamy jeszcze ok. 2 minut. I gotowe!