Jarmuż z pęczakiem. Potrawa jednogarnkowa!

Dzisiaj wrzucam dla was prosty, błyskawiczny i zdrowy przepis na jednogarnkowe danie z jarmużem.

Jarmuż z pęczakiem
Jarmuż z pęczakiemBeMam

Co potrzebujemy?

1 opakowanie Jarmużu

1 podwójny filet z kurczaka

1 szklanka pęczaku

2 cebule

2-3 łyżki oliwy

Sól, pieprz do smaku

Jak robimy?

Krok 1: Kaszę pęczak gotujemy wraz z ok. 2 szklankami osolonej wody.

Krok 2: Kurczaka kroimy na małe kawałki. Cebule dzielimy na pół, a następnie kroimy w półksiężyce.

Krok 3: Pokrojony filet z kurczaka należy oprószyć pieprzem i solę.

Krok 4: Na patelni podgrzewamy olej, a następnie wrzucamy kurczaka, lekko podsmażając.

Krok 5: Po ok. 3-4 minutach do kurczaka dodajemy cebulę. Całość smażymy aż cebula zacznie być lekko szklista. Jednak nie smażymy jej na złoto.

Krok 6: Do kurczaka i cebuli dodajemy jarmuż i wszystko razem smażymy, aż listki jarmużu zaczną mięknąć i lekko się zwijać.

Krok 7: Po ugotowaniu kaszę odcedzamy.

Krok 8: Kiedy jarmuż jest już lekko przesmażony dosypujemy na patelnię kaszę pęczak. Wszystko razem przesmażamy jeszcze ok. 2 minut. I gotowe!

BeMam
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas