Jarzynowy garneczek z klopsikami
Delikatne pożywne danie świetne też dla dzieci.

Składniki
- włoszczyzna (4 marchewki, 3 pietruszki – korzeń + natka, seler – korzeń + liście, por)
- ok. 300 g ziemniaków
- mieszanka mroż. warzyw, np. z groszkiem, fasolką szparagową (ew. czerwoną fasolą) czy kalafiorem
- 2 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela ang.
- sól morska
- opcjonalnie: kilka łyżek makaronu
- olej
- koperek do podania
na pulpeciki
- 500 g mięsa miel. z indyka lub kurczaka
- jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- ząbek czosnku
- łyżka posiekanej natki
- sól, pieprz
5-6
1. Mięso włóż do miski. Dodaj jajko, bułkę, natkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw. Wyrób i odstaw. Włoszczyznę i ziemniaki umyj i obierz. Pokrój.
2. W garnku rozgrzej łyżkę oleju. Wrzuć warzywa (pokrojone i z mieszanki). Chwilę duś. Zalej zimną wodą. Posól, dołóż liście laur. i ziele, gotuj na małym ogniu do miękkości.
3. Gdy warzywa się gotują, uformuj pulpeciki. Możesz je krótko obgotować we wrzącej, osolonej wodzie lub obsmażyć na oleju. Gotowe pulpeciki dodaj go garnka z warzywami. Możesz dodać też makaron. Nakryj i gotuj chwilę razem. Danie podaj z posiekanym koperkiem.