Reklama

Reklama

Jeden prosty trik, a ziemniaki będą dużo zdrowsze!

Ziemniaki są najbardziej popularnym dodatkiem obiadowym w polskiej kuchni. W niektórych domach gotuje się je niemal codziennie. I słusznie, bo warzywa te mają sporo właściwości odżywczych oraz witamin potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Podczas gotowania tracą jednak mnóstwo cennych składników...

Mogłoby się wydawać, że w gotowaniu kartofli nie ma nic skomplikowanego. Wystarczy obrać lub w mundurkach wrzucić do wody i ugotować z dodatkiem soli. Warto jednak zwrócić uwagę na to, że podczas obróbki termicznej ziemniaki tracą część witamin - szczególnie witaminę C, w którą obfitują. Po obraniu warzywa te są uboższe o kwas askorbinowy o około 6 proc., drobno pokrojone w kostkę tracą go o 15 proc., podczas gotowania - o 46 proc., a przy smażeniu witaminy C ubywa aż o 86 proc.! 

Najrozsądniej byłoby ugotować je zatem w mundurkach, jednak ubytki istotnej dla nas witaminy ciągle będą duże. Na szczęście istnieje sprawdzony i prosty sposób, który pozwoli zachować cenne składniki w kartoflach. Wystarczy do gotujących się ziemniaków wrzucić marchewkę. Dzięki temu, karoten znajdujący się w marchwi, skutecznie ochroni witaminę C z ziemniaków. 

Reklama

Zapewne są wśród nas osoby, dla których obieranie tych warzyw nie należy do najprzyjemniejszych rzeczy... A gdyby tak zastosować triki, które ułatwią tę czynność? Poniższy filmik obrazuje, jak łatwiej i przyjemniej obrać ziemniaki. Warto spróbować!

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy