Reklama

Reklama

Jednogarnkowe dania z pulpecikami

Gulasze i zapiekanki przyrządzałaś nie raz. Tym razem dodaj małe mięsne kuleczki, a danie stanie się pożywniejsze i zyska nowy smak!

Kociołek z koftami czosnkowymi

Składniki

  • 60 dag mielonego mięsa z indyka
  • 4 łyżki czarnych oliwek
  • 6-8 pomidorów
  • 20 dag sera feta
  • 2 kolorowe papryki

Składniki - przyprawy

  • 1 kajzerka
  • 2 cebule
  • 1 jajko
  • 3 ząbki czosnku
  • po 1 łyżce mielonej kolendry i kuminu
  • 1/4 łyżeczki świeżo startego imbiru
  • sól, pieprz,
  • po szczypcie gałki muszkatołowej oraz mielonej ostrej i słodkiej papryki
  • olej
  • posiekana natka

Sposób przygotowania

1. Pomidory umyj, potnij na cząstki, oczyść z pestek, miąższ pokrój na kawałki. Cebulę obierz, grubo posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę. Kajzerkę namocz w zimnej wodzie. Papryki rozetnij, oczyść z pestek, strąki opłucz, osusz, pokrój w drobną kostkę. 

2. Mięso przełóż do miseczki. Wbij jajko. Dodaj odciśniętą kajzerkę, czosnek, 1/2 pokruszonej fety oraz 1/2 cebuli. Dosyp sól i pieprz oraz wszystkie pozostałe przyprawy. Wyrób. Wilgotnymi dłońmi nabieraj porcje mięsa. Formuj pulpeciki. Rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Zrumień na nim pulpeciki. Zdejmij je. 

3. Na tym samym tłuszczu zeszklij resztę cebuli. Wrzuć papryki. Smaż razem chwilę. Dodaj pomidory. Duś 15 minut. Przypraw solą i pieprzem. Włóż mięsne kuleczki. Duś 15 minut. Pod koniec dodaj oliwki. Wierzch dania posyp pokruszoną fetą. Przykryj i zapiekaj, aż ser zacznie się topić. Przed podaniem posyp natką. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje