Jednogarnkowe dania z pulpecikami
Gulasze i zapiekanki przyrządzałaś nie raz. Tym razem dodaj małe mięsne kuleczki, a danie stanie się pożywniejsze i zyska nowy smak!
Kociołek z koftami czosnkowymi
Sposób przygotowania
1. Pomidory umyj, potnij na cząstki, oczyść z pestek, miąższ pokrój na kawałki. Cebulę obierz, grubo posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę. Kajzerkę namocz w zimnej wodzie. Papryki rozetnij, oczyść z pestek, strąki opłucz, osusz, pokrój w drobną kostkę.
2. Mięso przełóż do miseczki. Wbij jajko. Dodaj odciśniętą kajzerkę, czosnek, 1/2 pokruszonej fety oraz 1/2 cebuli. Dosyp sól i pieprz oraz wszystkie pozostałe przyprawy. Wyrób. Wilgotnymi dłońmi nabieraj porcje mięsa. Formuj pulpeciki. Rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Zrumień na nim pulpeciki. Zdejmij je.
3. Na tym samym tłuszczu zeszklij resztę cebuli. Wrzuć papryki. Smaż razem chwilę. Dodaj pomidory. Duś 15 minut. Przypraw solą i pieprzem. Włóż mięsne kuleczki. Duś 15 minut. Pod koniec dodaj oliwki. Wierzch dania posyp pokruszoną fetą. Przykryj i zapiekaj, aż ser zacznie się topić. Przed podaniem posyp natką.
Lekka potrawka z klopsikami
1. Bułkę namocz w zimnej wodzie. Mięso przełóż do miseczki. Dodaj odciśniętą bułkę oraz musztardę i posiekaną drobno miętę. Wbij jajko. Przypraw do smaku solą, pieprzem i ziołami. Wyrób masę. Uformuj z niej 24 kuleczki.
2. Marchewki obierz, pokrój w kosteczkę. W garnku rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć marchewkę. Smaż ją chwilę. Dodaj listek laurowy. Dolej bulion. Gdy wywar zawrze, dołóż pulpeciki i duś je ok. 15 minut. W tym czasie brokuły i cukinie oczyść, opłucz, pokrój na spore kawałki. Warzywa wrzuć do garnka z klopsikami. Danie przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Duś jeszcze 10 minut.
Leczo po gospodarsku
1. Papryki oczyść, opłucz, strąki pokrój w kosteczkę. Cebule obierz, grubo posiekaj. Cukinie umyj, pokrój w kostkę. Mięso przełóż do miseczki. Dodaj bułkę tartą oraz jajko. Wsyp sól, pieprz oraz słodką i ostrą paprykę (do smaku). Wyrób.
2. Z mięsnej masy uformuj 20 małych klopsików. Zrumień je na oleju. Wyjmij z garnka. Wrzuć do niego warzywa. Podlej je 2- 2 i 1/2 szkl. wody. Duś 10 minut. Dołóż pulpeciki i duś jeszcze 15 minut. Dodaj koncentrat oraz przyprawy. Posyp listkami natki.