Jednym składnikiem odmieniłam placki ziemniaczane. Są rumiane i pyszne

Powodem popularności tego dania jest prostota. Wyborny smak placków ziemniaczanych uzyskać można w bardzo łatwy sposób, bez wielkich umiejętności kulinarnych. Mimo wszystko twoja sprawdzona receptura już ci się nieco znudziła? Do przepisu na chrupiące placki ziemniaczane dodaj jeden warzywny składnik. Nie tylko będą smakować wybornie, ale zyskają też jeszcze bardziej apetyczny kolor.

W prosty sposób wzbogacisz smak placków ziemniaczanych
W prosty sposób wzbogacisz smak placków ziemniaczanych123RF/PICSEL

Placki ziemniaczane każdą okazję

Z jednej strony kojarzą się z daniem typowym dla barów mlecznych. Starte ziemniaki z dodatkami to pomysł na prosty, a zarazem niedrogi obiad, który zadowoli wszystkich domowników. Nie należy jednak utożsamiać ich wyłącznie z sycącą potrawą na co dzień. Odpowiednio dobrane dodatki do placków ziemniaczanych pozwalają zamienić je w wyszukaną ucztę.

Serwowanie ich z gulaszem to zawsze dobry pomysł, zwłaszcza gdy przy naszym stole zasiadają fani konkretnych, mięsnych specjałów. Placki ziemniaczane połącz z wędzonym łososiem, by uczynić z nich bardziej wykwintny przysmak. Pysznie będą smakować w wersji inspirowanej góralskimi recepturami — z żurawiną i oscypkiem.

Sposób podania placków ziemniaczanych zostawiamy twojej inwencji. Wcześniej proponujemy dodanie do masy jednego składnika, który poprawi smak dania, niezależnie od tego, z czym je serwujesz.

Jak się robi placki ziemniaczane?Interia Kulinaria

Zetrzyj na tarce i dodaj do ziemniaków. Placki wyjdą obłędne

Mowa o swojskiej i łatwo dostępnej marchewce. Na danie przygotowywane z jednego kilograma ziemniaków wystarczą dwie sztuki. Zetrzyj je na tarce o małych lub dużych oczkach — w zależności od tego, jak drobno trzesz ziemniaki.

Co daje marchewka w przepisie na placki ziemniaczane? Urozmaica ich smak, dodając delikatnej słodyczy. Bez obaw, nie zamieni twojego obiadu w danie deserowe. Przy okazji placki z ziemniaków zyskają jeszcze bardziej apetyczny kolor i będą cudownie rumiane.

Placki ziemniaczane przed podaniem możesz posypać koperkiem, szczypiorkiem lub natką pietruszki
Placki ziemniaczane przed podaniem możesz posypać koperkiem, szczypiorkiem lub natką pietruszki123RF/PICSEL

Jak smażyć placki ziemniaczane z marchewką?

Z powodzeniem wykorzystasz swoją sprawdzoną recepturę, modyfikując ją jedynie o marchewkowy akcent. Kilogram ziemniaków i dwie marchewki obierz, następnie zetrzyj na tarce. Ostrożnie je posól odstaw na kilka minut, aby puściły soki. W międzyczasie drobno posiekaj jedną cebulę oraz dwa ząbki czosnku.

Wszystkie składniki wymieszaj, następnie dodaj dwa jajka i dwie łyżki mąki. Gdy masa będzie gotowa, przejdź do smażenia placków ziemniaczanych. Nie będą wchłaniać tłuszczu, jeśli ułożysz je na porządnie rozgrzanym oleju i będziesz smażyć na średnim ogniu. Po zdjęciu z patelni ułóż je na krótką chwilę na ręczniku papierowym.

Polecamy:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas