Jesienne desery na ciepło

Te aromatyczne słodkości poprawią humor w jesienną, kapryśną pogodę.

Śliwkowa rozetka na kruchym spodzie

Składniki - kruchy spód

  • 25 dag mąki pszennej
  • 15 dag masła
  • 3 łyżki zmielonych orzechów lub migdałów
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 1 żółtko
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1/5 szkl. zimnej wody
  • szczypta soli

Składniki - nadzienie

  • 25 dag śliwek, np. węgierek
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • szczypta mielonego kardamonu
  • 2 łyżki kaszy manny
  • ew. 2 łyżki wina porto

Sposób przygotowania

1. Kruchy spód: zimne masło posiekaj i wymieszaj z mąką, cukrami i solą. Zagnieć ciasto i wylep nim foremkę. Przykryj folią spożywczą, by nie przeszło zapachami z lodówki i schłodź przez 40-60 minut. 

2. Nagrzej piekarnik. Ciasto ponakłuwaj widelcem, by nie "urosło" podczas pieczenia. Ciasto podpiecz w 180 st. przez 15 minut. Zostaw do przestudzenia. Wierzch posyp cienką warstwą kaszy manny. 

3. Nadzienie: masło orzechowe wymieszaj z miodem, cynamonem i kardamonem. Ew. dodaj porto (lub sok z ciemnych winogron). Masa powinna być lekko płynna, by oblepić owoce. Śliwki umyj, wypestkuj i pokrój na ćwiartki. 

4. Owoce wymieszaj z przygotowanym masłem orzechowym. Śliwki rozłóż na kształt rozety na ostudzonym cieście. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w 170 st. przez kolejne 15 minut, aż śliwki zmiękną, a polewa się zeszkli.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje