Reklama

Reklama

Jesienne desery na ciepło

Te aromatyczne słodkości poprawią humor w jesienną, kapryśną pogodę.

Śliwkowa rozetka na kruchym spodzie

Składniki - kruchy spód

  • 25 dag mąki pszennej
  • 15 dag masła
  • 3 łyżki zmielonych orzechów lub migdałów
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 1 żółtko
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1/5 szkl. zimnej wody
  • szczypta soli

Składniki - nadzienie

  • 25 dag śliwek, np. węgierek
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • szczypta mielonego kardamonu
  • 2 łyżki kaszy manny
  • ew. 2 łyżki wina porto

Sposób przygotowania

1. Kruchy spód: zimne masło posiekaj i wymieszaj z mąką, cukrami i solą. Zagnieć ciasto i wylep nim foremkę. Przykryj folią spożywczą, by nie przeszło zapachami z lodówki i schłodź przez 40-60 minut. 

2. Nagrzej piekarnik. Ciasto ponakłuwaj widelcem, by nie "urosło" podczas pieczenia. Ciasto podpiecz w 180 st. przez 15 minut. Zostaw do przestudzenia. Wierzch posyp cienką warstwą kaszy manny. 

3. Nadzienie: masło orzechowe wymieszaj z miodem, cynamonem i kardamonem. Ew. dodaj porto (lub sok z ciemnych winogron). Masa powinna być lekko płynna, by oblepić owoce. Śliwki umyj, wypestkuj i pokrój na ćwiartki. 

4. Owoce wymieszaj z przygotowanym masłem orzechowym. Śliwki rozłóż na kształt rozety na ostudzonym cieście. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w 170 st. przez kolejne 15 minut, aż śliwki zmiękną, a polewa się zeszkli.

Reklama

Strudel kwaskowo-bakaliowy

Składniki

  • 1 kg jabłek
  • 1/2 kg gruszek
  • 15 dag brązowego cukru
  • po garści rodzynek i namoczonych orzechów włoskich

Składniki - ciasto

  • 1 kg mąki
  • 700 ml wody
  • 100 ml oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka drobnej soli
  • masło do posmarowania ciasta
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • ew. esencja waniliowa

1. Nadzienie: owoce umyj, obierz i pokrój na małe kawałki. Możesz je skropić sokiem pomarańczowym. Wymieszaj z cukrem, rodzynkami i posiekanymi orzechami. 

2. Ciasto: sól rozpuść w wodzie. 3/4 wody dodaj do przesianej mąki i mikserem wyrób ciasto. Jeśli jest bardzo gęste, dolej resztę wody. Miksując, wlej olej (odlej 3 łyżki) i ew. esencję. Wyrabiaj tak długo, aż będzie luźne, ale łatwe do formowania. Ciasto zbierz w kulę i posmaruj odłożonym olejem. Zostaw na 40 minut, by odpoczęło. Rozpłaszcz je i rozciągnij na rękach, tak jak placki na pizzę. Przełóż ciasto na ściereczkę i rozciągnij, aż będzie bardzo cienkie. Grube boki odkrój. 

3. Ciasto posmaruj rozpuszczonym masłem, a środek posyp bułką. Na bułkę wyłóż jabłka - odciśnij z nich sok! Zawiń strudel, pomagając sobie ściereczką. Wierzch posmaruj masłem. Przełóż na blaszkę z pergaminem i piecz przez 30 minut w temperaturze 180 st. (jeśli strudel jest za długi, zawiń jego końce do środka). Oprósz pudrem, gdy lekko przestygnie.


Rożki z prażonymi owocami

Składniki

  • 3 kg jabłek
  • 2/3 szkl. brązowego cukru
  • 1/2 szkl. soku jabłkowego
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 szkl. małych rodzynek
  • ew. 1 łyżeczka esencji waniliowej lub 1 laska wanilii
  • 3-4 goździki
  • szczypta szafranu lub kurkumy

Składniki - dodatkowo

  • 2 płaty świeżego ciasta francuskiego
  • po 2 łyżki masła i mleka

1. Nadzienie: jabłka umyj, obierz i wytnij gniazda nasienne. Pokrój na ósemki. Wymieszaj z sokiem wyciśniętym z cytryny. Połowę włóż do garnka, drugą połowę do lodówki. Jabłka w garnku podlej sokiem, wsyp cukier, dodaj masło i goździki. Włóż przekrojoną laskę wanilii i praż pod przykryciem, aż jabłka się rozgotują. Ew. dolewaj soku lub wody. 

2. W tym czasie pokrój drugą połowę jabłek na małe kawałeczki. Dodaj do rozgotowanych jabłek, razem z rodzynkami i szafranem. Ewentualnie posłodź dodatkowo miodem. Gotuj, aż dodane jabłka zmiękną. Wyjmij goździki i wanilię - możeszwyskrobać z niej ziarenka. Przełóż do wyparzonych słoików i zakręć. Odwróć do góry dnem i poczekaj, aż ostygną. Jabłka możesz tak trzymać przez całą zimę i wykorzystywać je do zrobienia np. rożków. 

3. Ciasto pokrój na kwadraty o bobu ok. 10 cm. Na środku ułóż po 2 łyżki uprażonych jabłek. Złóż ciasto na połowę i zlep boki, dociskając je widelcem. Posmaruj mlekiem wymieszanym z rozpuszczonym masłem. Rożki możesz posypać cukrem rafinadą. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 st. przez 20-25 minut. Podawaj na ciepło. np. z gałką lodów lub polane słodkim sosem. 


Kokilki z kaszą jaglaną

Składniki

  • 1/2 szkl. suchej kaszy jaglanej
  • 1 szkl. mleka roślinnego, np. kokosowego
  • 2 łyżki miodu lub cukru
  • 1/4 szkl. suszonej żurawiny lub rodzynek
  • kilkanaście migdałów
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 2 laski cynamonu

Składniki - dodatkowo

  • 4 podobne jabłka
  • 1 łyżka soku z cytryny

1. Kasza: wsyp ją na sitko i przepłucz pod zimną wodą. Przełóż do garnuszka i podgrzej. Dodaj olej lub łyżkę masła roślinnego. Wlej gorące mleko, dodaj miód, żurawinę, migdały i laski cynamonu. Możesz go zastąpić 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu. Gotuj na małym ogniu, nie mieszając. Po około 13-15 minutach kasza wchłonie płyn i będzie już miękka. Wyjmij laski cynamonu. 

2. Nagrzej piekarnik do 180 st. Naczynie do zapiekania lub małe żaroodporne kokilki wyłóż pergaminem. 3 Jabłka umyj i osusz. Zetnij wierzch z ogonkiem i małą łyżeczką wydrąż środek. Powstałe kokilki skrop sokiem z cytryny. Do każdego jabłka nałóż po porcji kaszy jaglanej. Przykryj odciętym wierzchem i wstaw do piekarnika. 

4. Piecz przez 15 minut, aż jabłka będą miękkie. Polej łyżeczką jasnego miodu lub sosem cytrusowym i podawaj.


Gruszkowe galette

Składniki dla: 10 porcji

Składniki

  • 1 szkl. mąki owsianej
  • 1 szkl. mąki żytniej lub pszennej
  • 1/3 szkl. drobnego cukru
  • 15 dag masła
  • 1 jajko
  • 5 łyżek kefiru
  • 3 gruszki
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • mała szczypta mielonego imbiru
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

1. Mąki wymieszaj z solą. Wrzuć posiekane zimne masło, drobny cukier, żółtko i schłodzony kefir. Posiekaj nożem, by składniki się połączyły i zagnieć ciasto w kulę, zbierając wszystkie okruszki. Jeśli ciasto nie chce się lepić, dodaj łyżkę bardzo zimnej wody lub kefiru. Ciasto schłodź przez 30 minut. 

2. Rozgrzej piekarnik do 180 st. Gruszki umyj i osusz. Pokrój na cienkie plasterki, wycinając gniazda nasienne. Wymieszaj z 2 łyżkami posiekanych płatków. 

3. Ciasto przełóż na pergamin rozłożony na blacie. Przykryj je drugim arkuszem i rozwałkuj na okrąg o grubości ok. 2-3 mm. Ciasto przełóż na blaszkę na dolnym pergaminie. Na środku rozłóż gruszki, zostawiając wolny 2-3 cm brzeg. Brzeg zawiń na owoce. Posmaruj je białkiem i posyp brązowym cukrem. 

4. Wstaw blaszkę do piekarnika. Piecz 30-35 minut, aż ciasto się zrumieni. Posyp migdałami i podawaj, gdy lekko przestygnie.


Bezglutenowe pankejki

Składniki

  • 1 szkl. mąki ryżowej lub pszennej w wersji z glutenem
  • 2 łyżki syropu klonowego lub płynnego miodu
  • 1 duże jajko
  • 1 duży dojrzały banan
  • 3/4 szkl. maślanki lub jogurtu waniliowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/4 cytryny
  • olej do smażenia

Składniki - dodatkowo

  • 20 dag borówek amerykańskich
  • 1/2 szkl. ulubionego dżemu
  • 2-3 łyżki soku wiśniowego

1. Pankejki: mąkę przesiej i wymieszaj z sodą. Maślankę zmiksuj z syropem i z jajkiem. Jeśli używasz jogurtu, zmniejsz ilość syropu do 1 łyżki - jogurt smakowy jest już słodki. Mokre składniki połącz po porcji z suchymi, miksując na wolnych obrotach lub mieszając łyżką. Banan obierz, pokrój na ćwierć plasterki i wymieszaj z sokiem z cytryny. Wmieszaj go delikatnie do ciasta. 

2. Borówki umyj i osusz. Dżem podgrzej i krótko zagotuj z sokiem. Trzymaj na wyłączonym palniku, przykryty, by nie ostygł i nie powstała na nim skorupka.

3. Na patelni rozgrzej olej - rozsmaruj go cieniutko pędzelkiem. Patelnię smaruj przed każdą następną porcją pankejków. Wylewaj po 2-3 łyżki ciasta na jednego pankejka i uformuj go w równy placek. Gdy się zrumieni, odwróć go i piecz kolejne 2 minuty. 

4. Gotowe pankejki przekładaj na talerz i trzymaj w nagrzanym, wyłączonym piekarniku. Przykryj je folią aluminiową, by nie obeschły. Podając, ułóż je w piramidkę, przełożoną ciepłym sosem z dżemu i posypane borówkami. Ciasto możesz przetrzymać w zamkniętym naczyniu na drugi dzień. 


Czekoladowa lawa

Składniki dla: 3 porcji

Składniki

  • 10 dag gorzkiej czekolady o zawartości kakao min. 70%
  • 5 dag masła + do posmarowania foremki
  • 2 duże jajka
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • ew. łyżka aromatu migdałowego
  • pokruszona czekolada mleczna do dekoracji


1. Foremki do muffinek posmaruj masłem i oprósz 1 łyżką mąki. Możesz też użyć papierowych papilotek, które włożysz do foremki na muffinki. Wysmaruj je masłem. Piekarnik nagrzej z włożoną blaszką do 200 st. 

2. Czekoladę pokrusz na kawałeczki i rozpuść razem z masłem w kąpieli wodnej lub w mikrofałówce (uważaj, by temperatura nie była za wysoka, bo czekolada może się zwarzyć!). Wymieszaj na gładką masę). 

3. Jajka umyj i wbij do miseczki. Roztrzep widelcem lub krótko zmiksuj mikserem. Wsyp mąkę, cukier i wymieszaj, by nie było grudek. Do masy jajecznej dodaj ostudzoną czekoladę. Do czekolady możesz ew. dodać niepełną łyżeczkę aromatu migdałowego lub likieru amaretto. 

4. Masę czekoladową przelej do przygotowanych foremek. Foremki przełóż na gorącą blaszkę i piecz 8 minut, nie otwierając piekarnika. Wyjmij blaszkę, odczekaj parę minut i przełóż na talerzyki, odwracając ciastka do góry dnem. Udekoruj pokruszoną czekoladą, ew. też m


Lemon curd z włoską bezą

Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 2 duże jajka
  • 2 żółtka
  • 16 dag drobnego cukru
  • 8 dag masła
  • 2 cytryny
  • ew. kilka kropli esencji waniliowej

Składniki - beza

  • 2 białka
  • 60 ml wody
  • 17 dag cukru pudru
  • ew. 2 łyżeczki likieru kokosowego i łyżeczka wiórków kokosowych

Sposób przygotowania

1. Lemon curd: cytryny wyszoruj czystą szczoteczką i sparz. Zetrzyj żółtą część skórki. Przekrój cytryny na połowy i wyciśnij z nich sok - miąższ może zostać, ale koniecznie wyrzuć pestki. 

2. Roztrzep jajka z żółtkami i cukrem. Przelej do garnuszka i zagotuj na malutkim ogniu. Cały czas mieszaj! Podgrzewać możesz również na parze lub w kąpieli wodnej. Dodaj pokrojone na kawałeczki masło, skórkę i sok z cytryny. Podgotuj przez kilka minut, do zgęstnienia. Przetrzyj od razu przez sitko.

3. Beza: zagotuj syrop z wody i cukru. Ubij pianę. Gdy cukier się rozpuści, powoli miksując, wlej syrop cienkim strumieniem. Ubijaj przez 5-7 minut, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Dodaj likier. Krem przełóż do szklaneczek, nałóż pianę i opal ją opalarką do deserów. 

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje