Jesienne desery na ciepło

Aktualizacja
Tarta ze śliwkami
Tarta ze śliwkami123RF/PICSEL

Śliwkowa rozetka na kruchym spodzie

Składniki

- kruchy spód

  • 25 dag mąki pszennej
  • 15 dag masła
  • 3 łyżki zmielonych orzechów lub migdałów
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 1 żółtko
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1/5 szkl. zimnej wody
  • szczypta soli

- nadzienie

  • 25 dag śliwek, np. węgierek
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • szczypta mielonego kardamonu
  • 2 łyżki kaszy manny
  • ew. 2 łyżki wina porto

Sposób przygotowania

Placuszki kefirowe ze śliwkąInteria KulinariaInteria Kulinaria
Strudel z jabłkami
Strudel z jabłkami123RF/PICSEL

Strudel kwaskowo-bakaliowy

Składniki

  • 1 kg jabłek
  • 1/2 kg gruszek
  • 15 dag brązowego cukru
  • po garści rodzynek i namoczonych orzechów włoskich

- ciasto

  • 1 kg mąki
  • 700 ml wody
  • 100 ml oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka drobnej soli
  • masło do posmarowania ciasta
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • ew. esencja waniliowa
Jak zrobić jabłka pieczone?Interia KulinariaInteria Kulinaria
Rożki z owocami
Rożki z owocami123RF/PICSEL

Rożki z prażonymi owocami

Składniki

  • 3 kg jabłek
  • 2/3 szkl. brązowego cukru
  • 1/2 szkl. soku jabłkowego
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 szkl. małych rodzynek
  • ew. 1 łyżeczka esencji waniliowej lub 1 laska wanilii
  • 3-4 goździki
  • szczypta szafranu lub kurkumy

- dodatkowo

  • 2 płaty świeżego ciasta francuskiego
  • po 2 łyżki masła i mleka
Jabłka nadziewane kaszą
Jabłka nadziewane kaszą123RF/PICSEL

Kokilki z kaszą jaglaną

Składniki

  • 1/2 szkl. suchej kaszy jaglanej
  • 1 szkl. mleka roślinnego, np. kokosowego
  • 2 łyżki miodu lub cukru
  • 1/4 szkl. suszonej żurawiny lub rodzynek
  • kilkanaście migdałów
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 2 laski cynamonu

- dodatkowo

  • 4 podobne jabłka
  • 1 łyżka soku z cytryny
Galette z gruszkami
Galette z gruszkami123RF/PICSEL

Gruszkowe galette

Składniki

  • 1 szkl. mąki owsianej
  • 1 szkl. mąki żytniej lub pszennej
  • 1/3 szkl. drobnego cukru
  • 15 dag masła
  • 1 jajko
  • 5 łyżek kefiru
  • 3 gruszki
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • mała szczypta mielonego imbiru
  • szczypta soli
10 porcji

Sposób przygotowania

Zmysłowe smaki: Tarta gruszkowo-migdałowaINTERIA.TVInteria.tv

Bezglutenowe pankejki

Bezglutenowe pankejki
Bezglutenowe pankejki123RF/PICSEL

Składniki

  • 1 szkl. mąki ryżowej lub pszennej w wersji z glutenem
  • 2 łyżki syropu klonowego lub płynnego miodu
  • 1 duże jajko
  • 1 duży dojrzały banan
  • 3/4 szkl. maślanki lub jogurtu waniliowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/4 cytryny
  • olej do smażenia

- dodatkowo

  • 20 dag borówek amerykańskich
  • 1/2 szkl. ulubionego dżemu
  • 2-3 łyżki soku wiśniowego
Zmysłowe smaki: Jak zrobić naleśniki? Zmysłowe smakiInteria.tv
Suflet czekoladowy
Suflet czekoladowy123RF/PICSEL

Czekoladowa lawa

Składniki

  • 10 dag gorzkiej czekolady o zawartości kakao min. 70%
  • 5 dag masła + do posmarowania foremki
  • 2 duże jajka
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • ew. łyżka aromatu migdałowego
  • pokruszona czekolada mleczna do dekoracji
3 porcji
Proste ciasto czekoladowe z orzechamiInteria KulinariaInteria Kulinaria
Deser z bezą
Deser z bezą123RF/PICSEL

Lemon curd z włoską bezą

Składniki

  • 2 duże jajka
  • 2 żółtka
  • 16 dag drobnego cukru
  • 8 dag masła
  • 2 cytryny
  • ew. kilka kropli esencji waniliowej

- beza

  • 2 białka
  • 60 ml wody
  • 17 dag cukru pudru
  • ew. 2 łyżeczki likieru kokosowego i łyżeczka wiórków kokosowych
4 porcji

Sposób przygotowania

Szarlotka w szklance - błyskawiczny przepis na deserInteria KulinariaInteria Kulinaria
Tina
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?