Jesienne przepisy: Koktajl z pieczonych jabłek. Jak zrobić?

Co zrobić z jabłek? W sezonie jesiennym to pytanie pojawia się często, zwłaszcza gdy ich zbiory są obfite. Jednym z pomysłów na słodkie, zdrowe desery są pieczone jabłka. Jeśli chcesz zaskoczyć rodzinę i gości czymś nietypowym, przygotuj koktajl z pieczonych jabłek. Przepis na takie smoothie jest banalny, a smak wyborny.

Koktajl z pieczonych jabłek pokochają miłośnicy szarlotki
Koktajl z pieczonych jabłek pokochają miłośnicy szarlotki123RF/PICSEL

Smoothie z pieczonych jabłek: Składniki

Dlaczego warto jeść jabłka? Dzięki zawartym w nich substancjom i składnikom odżywczym owoce bardzo dobrze wpływają na: trawienie, stan układu krwionośnego i serca. Jabłka są polecane w diecie osób borykających się z reumatoidalnym zapaleniem stawów. Warto korzystać z nich także, aby przeprowadzić detoksykację organizmu.

Co zrobić z jabłek? Jest wiele pomysłów na ich wykorzystanie, od jedzenia na surowo w formie przekąski, przez dodatek do sałatek i surówek, po pieczone jabłka i szarlotkę. Owoce te są też świetną bazą dla zdrowych koktajli. Jeśli marzysz o smoothie, które smakuje jak jabłecznik, to przepis na koktajl z pieczonych jabłek jest dla ciebie.

Jak zrobić jabłka pieczone?Interia Kulinaria

Smoothie z pieczonych jabłek: Składniki

Jak zrobić koktajl z pieczonych jabłek? Potrzebne będą cztery jabłka, łyżeczka cynamonu, łyżka miodu, trochę wody, laska wanilii (cukier wanilinowy lub ekstrakt z wanilii), jogurt naturalny. Z niewielu składników w prosty sposób przygotujesz wspaniały koktajl z pieczonych jabłek.

Koktajl z pieczonych jabłek: Przepis

Aby przygotować smoothie z pieczonych jabłek, postępuj według następujących kroków:

  1. Jak zrobić koktajl z pieczonych jabłek? Przede wszystkim należy przygotować owoce w piekarniku. W tym celu jabłka umyj, obierz i wykrój gniazda nasienne. Pokrój owoce w kostkę i przesyp do brytfanki czy naczynia żaroodpornego. Podlej odrobiną wody, polej miodem i posyp cynamonem. Jeśli używa laski wanilii, przekrój ją na pół, wyjmij ziarenka i posyp po jabłkach, wrzuć też laskę do brytfanki. Tak przygotowane jabłka włóż do piekarnika na ok. 20 minut. Gdy je wyjmiesz, powinny puścić sok i być miękkie.

  • Wyjmij laskę wanilii z naczynia, a pieczone jabłka wraz z sokiem wlej do blendera kielichowego. Dodaj jogurt. Jeśli nie używałeś wcześniej wanilii, na tym etapie dodaj odrobinę ekstraktu, cukier lub zapach waniliowy.

  • Wszystkie składniki zblenduj i ciesz się smakiem smoothie z pieczonych jabłek.

  • Smacznego!

    INTERIA.PL
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
    Dołącz do nas