Jesienny piknik w wiejskim stylu
Pyszny posiłek na świeżym powietrzu to świetny pomysł na ostatnie ciepłe dni. Przygotuj proste dania wiejskiej kuchni, podaj je w altanie lub na wystawionym do ogrodu stole i ciesz się pogodnym jesiennym popołudniem w gronie przyjaciół.

Zupa dyniowa
Składniki: - 800 g dyni (netto 450 g), - pęczek zielonej cebulki, - 1 kg ziemniaków, - 3 łyżki oleju z dyni, - 200 g czerwonej soczewicy, - sól, pieprz, - łyżka curry, - 2 l bulionu warzywnego, - 1 pierś z kurczaka, - 75 ml śmietany 30 proc., - 2-3 łyżki octu, - 100 ml sosu słodko-kwaśnego Przygotowanie: Dynię pokroić w cząstki, obrać, odrzucić pestki. Miąższ pokroić w grubą kostkę, zieloną cebulkę pokroić. Ziemniaki obrać, pokroić w ćwiartki. Olej rozgrzać. Przygotowane składniki i soczewicę, wrzucić na olej, poddusić. Doprawić solą, pieprzem i curry. Wlać bulion, zagotować. Dodać pierś z kurczaka, gotować 25 minut. Wyjąć mięso, pokroić na mniejsze kawałki i ponownie dodać do zupy. Zaprawić śmietaną. Doprawić solą, octem i sosem słodko kwaśnym. Czas przygotowania: 60 minut Jedna porcja zawiera: 1340 kJ/320 kcal 8 porcji
Chlebek dyniowy z salsą dyniowo-jabłkową
Składniki: - pół kostki świeżych drożdży, - jedno opakowanie (1000 g) mieszanki do pieczenia chleba pełnoziarnistego żytniego, - 100 g pestek dyni, - 400 g dyni (290 g netto), - 3 jabłka, - 4 pomidory, - 2 cebule, - 2 gałązki tymianku, - 2 łyżki octu winnego, - 4-5 łyżek cukru, - sól, - suszone chili, - 100 ml octu jabłkowego Przygotowanie: Na chleb: 700 ml letniej wody wlać do miski, dodać drożdże oraz mieszankę piekarską i wyrabiać na gładkie ciasto za pomocą robota kuchennego. Ewentualnie dodać trochę wody. Ciasto przykryć i odstawić na 45 minut. Na posypanej mąką powierzchni uformować bochenek, dodając przy tym pestki dyni. Bochenek ułożyć na posypanej mąką blasze i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia. Ewentualnie poprawić kształt bochenka i wstawić do nagrzanego do 225 st. C piekarnika. Po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 200 st. C i piec jeszcze 60 minut.. Na sos: Obrać dynię, jabłka, pomidory, odrzucić pestki, a miąższ pokroić w drobną kostkę. Cebule posiekać, tymianek również. Dynię dusić w 300 ml wody przez 15 minut. Doprawić octem winnym, 1-2 łyżkami cukru, solą suszonym chili. Zmieszać z pomidorami i cebulą. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Czas przygotowania: 85 minut Jedna porcja zawiera: 2180 kJ/521 kcal 8 Porcji
Smażone gruszki i jabłka
Składniki: - 4 małe kwaśne jabłka, - 4 małe ale dojrzałe gruszki, - 4 jajka, - 150 ml białego wina, - 200-250 g mąki, - 8 listków szałwii, - 3/4 l oleju, - 400 g sera pleśniowego Przygotowanie: Jajka, wino i mąkę wyrobić na gładkie ciasto. Dodać szałwię. Owoce obtoczyć w cieście. Smażyć w głębokim tłuszczu (np. we frytownicy). Podawać z kawałkiem sera pleśniowego. Czas przygotowania: 40 minut Jedna porcja zawiera: 1840 kJ/439 kcal
Koktajl cydrowo-winogronowy
Składniki: - 500 g różowych winogron, - 500 g małych bezpestkowych winogron, - 200 ml Grappy, - 2 butelki (0,7) cydru (jabłecznika), - białko z jajka, - odrobina soku z cytryny,- 150 g cukru Przygotowanie: Część winogron zostawić na szypułkach do dekoracji. Pozostałe winogrona umyć, poprzekrawać, wypestkować. Zalać Grappą i odstawić na 1 godzinę. Uzupełnić cydrem. Białko roztrzepać z sokiem z cytryny. Winogrona zanurzać w białku a następnie obtaczać w cukrze. Zawieszać dekoracji na szklaneczkach wypełnionych koktajlem. Czas przygotowania: 20 minut Jedna porcja zawiera: 1420 kJ/339 kcal