Joanna Przetakiewicz podzieliła się babcinym przepisem na kaloryczne racuchy

Znana projektantka mody podczas pandemii zaczęła eksperymentować w kuchni, z czego wyraźnie cieszy się jej mąż Rinke Rooyens. Tym razem Przetakiewicz podzieliła się z fanami przepisem na racuchy, które robiła jej babcia. Właścicielka marki La Mania nie ukrywa, że jest to smaczna, ale i mocno kaloryczna przekąska. "Interesują mnie wyłącznie kalorie szczęścia i dieta dla duszy" - zaznacza.

Racuchy dla wielu z nas są symbolem czasów dzieciństwa
Racuchy dla wielu z nas są symbolem czasów dzieciństwa123RF/PICSEL

Podczas pandemii i spowodowanej nią izolacji wielu z nas postanowiło udoskonalić swoje kulinarne zdolności. Do grona kucharzy-amatorów dołączyła niedawno również Joanna Przetakiewicz. Słynna projektantka i właścicielka marki La Mania, która nigdy nie kryła swojej ignorancji w tym temacie, rozpoczęła przygodę z gotowaniem, skrzętnie dokumentując w sieci efekty własnych "kuchennych rewolucji". Niedawno designerka podzieliła się przepisem na rozgrzewającą pomidorową pastę z dodatkiem chilli, którą zachwyca się jej syn; teraz przyszła pora na babcine racuchy z jabłkami.

Choć Przetakiewicz ręczy za doskonały smak potrawy, nie ukrywa, że może być ona wyzwaniem dla osób dbających o linię. Sama nie ma jednak zamiaru rezygnować z pysznych acz tuczących przysmaków. "Interesują mnie wyłącznie kalorie szczęścia i dieta dla duszy. Kto dołącza do mojego happy klubu? Dzisiaj kaloryczne delikatesy, czyli racuchy z jabłkami według przepisu mojej babci. Rozkosz i radość" - zachwala danie projektantka w opublikowanym na Instagramie poście.

Do przyrządzenia owych racuchów będziemy potrzebować 4-5 jabłek, 150-200 ml jogurtu naturalnego, 1 jajka, 4-5 łyżeczek mąki pszennej, łyżeczki cukru waniliowego i pół łyżeczki sody. "Jabłka trzeba pokroić w plasterki i wkładać je w wymieszane wcześniej składniki (nie ścieram jabłek na drobno). Do smażenia najlepiej użyć masła klarowanego albo oleju roślinnego. Przygotowana? masę wykładać po jednej łyżce na rozgrzany tłuszcz na patelni i smażyć z każdej strony przez około 1,5 minuty na złoty kolor" - instruuje Przetakiewicz.

Przepis ten wywołał nostalgię wśród fanów projektantki, dla których racuchy są symbolem czasów dzieciństwa. Docenili oni jednocześnie kulinarne wysiłki gwiazdy. "Mój smak z dzieciństwa. Pyszności!" - napisała pod postem jedna z użytkowniczek serwisu. "Wyglądają obłędnie" - pochwaliła Przetakiewicz inna. "Wczoraj robiłam pastę pomidorową z Pani przepisu i widzę, że następne będą racuchy. PS. Też nie umiem gotować" - dodała w komentarzu kolejna fanka. "Pani Joanno, jest Pani mistrzynią normalności" - orzekła z zachwytem inna.

Polacy nie doceniają bałtyckich ryb?Newseria Lifestyle
PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas