Reklama

Reklama

Jogurtowe szaszłyczki z pikantną salsą

Niezwykle kruche i aromatyczne. Kto raz spróbuje, nie będzie mógł się im oprzeć. Gwarantujemy, że na stałe zagoszczą w twojej kuchni!

Czas przyrządzenia: 50 min
Składniki dla: 4 porcje

Składniki - szaszłyki:

  • 60 dag filetu z indyka
  • 1 łyżka złocistej przyprawy do drobiu
  • 1 szkl. jogurtu naturalnego
  • sok z 1/2 limonki
  • olej do smażenia
  • 1 szkl. siekanych ziół: natki pietruszki, bazylii, tymianku, kolendry

Składniki - salsa:

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 zielona chili
  • 1 czerwona papryka
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

1. Przygotuj salsę: cebulę i czosnek obierz. Cebulę posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. Papryczkę chili opłucz, rozetnij, oczyść z pesteczek i jak najdrobniej pokrój. Czerwoną paprykę oczyść, posiekaj w dość małą kosteczkę. Na patelni rozgrzej  2 łyżki oliwy. Zeszklij cebulę, dodaj czerwoną paprykę i smaż ok. 5 minut. Dołóż pomidory razem z zalewą, posiekaną papyczkę chili i czosnek. Przypraw solą oraz pieprzem, duś na małym ogniu ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Salsę ostudź, przełóż do miseczki i wstaw do lodówki, by była dobrze schłodzona.

Reklama

2. Mięso opłucz, osusz, pokrój w kostkę o boku ok. 2 cm. Oprósz złocistą przyprawą do drobiu, dobrze wymieszaj. Dodaj jogurt i sok z limonki. Wymieszaj i schowaj do lodówki na 30 minut. Po tym czasie kosteczki ponabijaj na patyczki do szaszłyków. Wytrzyj ręcznikiem papierowym z nadmiaru jogurtu.

3. Na płaski talerz wsyp posiekane zioła. Na dużej patelni rozgrzej olej. Smaż na nim szaszłyki po 2 min z każdej strony. Gorące panieruj w ziołach i układaj na półmisku. Podaj (na ciepło lub na zimno) z salsą.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Dowiedz się więcej na temat: szaszłyki

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje