Kabaczki marynowane: Chrupiąca alternatywa dla spowszedniałych ogórków

Nie bez powodu lato nazywa się sezonem ogórkowym. To właśnie wtedy w najlepsze trwa produkcja licznych przetworów z tym warzywem w roli głównej. Jeśli szukasz ciekawej odmiany, która nie tylko jest źródłem pysznego smaku, ale także cennych witamin, postaw na marynowane kabaczki w słoikach. Z powodzeniem można podawać je jako samodzielną przystawkę, a także uzupełniać popisowe mięsne dania. Już teraz sprawdź przepis na chrupiące kabaczki w zalewie.

Jak przygotować kabaczki marynowane?
Jak przygotować kabaczki marynowane?123RF/PICSEL

Czym są kabaczki?

Tajemniczo brzmiący kabaczek to nic innego jak duża, wyrośnięta i zawierająca pestki cukinia, czyli gatunek wywodzący się z rodziny dyniowatych. Od dobrze znanego nam warzywa odróżnia się mocniej zaokrąglonymi kształtami oraz grubszą skórką.

Tradycyjnie cukinią nazywamy okaz młody, żółty lub zielonkawy, lekko słodki w smaku i z wyglądu przypominający przerośniętego ogórka. Liczne odmiany dyni trafiły do Włoch w XVII wieku z Ameryki Południowej. W Europie największą popularność zyskała ich włoska nazwa - "zucchino". Po spolszczeniu otrzymaliśmy doskonale nam znaną cukinię. Co ciekawe, w południowo-wschodnich częściach Europy dynię nazywa się "kabakiem", a po zdrobnieniu kabaczkiem lub kabaczokiem.

Marynowane kabaczki w słoiku - produkty

Świeże kabaczki świetnie sprawdzą się w wersji marynowanej
Świeże kabaczki świetnie sprawdzą się w wersji marynowanej123RF/PICSEL

Prosta marynata przechodząca smakami kopru, czosnku oraz chrzanu nadaje kabaczkom wyjątkowo intensywnego smaku. Chrupiące warzywa doskonale nadają się do dań mięsnych. Urozmaicą rodzinne grillowanie, zastępując na stole tradycyjnie podawane ogórki. Do ich przygotowania potrzeba jedynie kilku składników, których połączenie sprosta wymaganiom nawet najbardziej wybrednych kubków smakowych.

Składniki na 8 słoików o pojemności 1 l:

  • 5 młodych kabaczków
  • 3-4 baldachy kopru z nasionami
  • 8 liści chrzanu lub 1 korzeń podzielony na 8 części
  • 2-3 główki czosnku
  • 3 łyżeczki ziaren pieprzu czarnego
  • 16 łyżek octu

Zalewa:

  • 3 łyżki soli kamiennej
  • 4,5 łyżki cukru
  • 3 l wody

Pyszny przepis krok po kroku

  1. Zaczynamy od dokładnego wyszorowania i wyparzenia słoików oraz pokrętek, które następnie wycieramy do sucha.
  2. Kabaczki myjemy pod zimną, bieżącą wodą, odcinamy łodygi i kroimy na plastry o grubości ok. 2 cm.
  3. Na dno każdego słoika wkładamy:kawałek baldachu kopru, 2-3 ząbki czosnku, liść lub korzeń chrzanu i kilka ziaren czarnego pieprzu.
  4. Naczynia ciasno wypełniamy plastrami kabaczków. Postarajmy się nie zostawiać wolnych przestrzeni.
  5. Do garnka wlewamy 3 litry wody, które doprowadzamy do wrzenia. W kolejnym kroku do wrzątku dodajemy 3 łyżki soli oraz 4,5 łyżki cukru. Gotujemy aż do rozpuszczenia się składników.
  6. Słoiki z kabaczkami doprawiamy dwiema stołowymi łyżkami octu, a następnie zalewamy gorącym roztworem.
  7. Wszystkie słoiki szczelnie zamykamy pokrywkami, odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
  8. Przetwory przechowujemy w chłodnym i zaciemnionym pomieszczeniu. Najlepiej sprawdzi się piwnica, spiżarnia lub garaż.
Zapiekana cukinia z serem i szynkąInteria Kulinaria

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas