Kabaczki marynowane: Chrupiąca alternatywa dla spowszedniałych ogórków

Jak przygotować kabaczki marynowane?
Jak przygotować kabaczki marynowane?123RF/PICSEL

Czym są kabaczki?

Zobacz również:

    Marynowane kabaczki w słoiku - produkty

    Świeże kabaczki świetnie sprawdzą się w wersji marynowanej
    Świeże kabaczki świetnie sprawdzą się w wersji marynowanej123RF/PICSEL
    • 5 młodych kabaczków
    • 3-4 baldachy kopru z nasionami
    • 8 liści chrzanu lub 1 korzeń podzielony na 8 części
    • 2-3 główki czosnku
    • 3 łyżeczki ziaren pieprzu czarnego
    • 16 łyżek octu
    • 3 łyżki soli kamiennej
    • 4,5 łyżki cukru
    • 3 l wody

    Pyszny przepis krok po kroku

    1. Zaczynamy od dokładnego wyszorowania i wyparzenia słoików oraz pokrętek, które następnie wycieramy do sucha.
    2. Kabaczki myjemy pod zimną, bieżącą wodą, odcinamy łodygi i kroimy na plastry o grubości ok. 2 cm.
    3. Na dno każdego słoika wkładamy:kawałek baldachu kopru, 2-3 ząbki czosnku, liść lub korzeń chrzanu i kilka ziaren czarnego pieprzu.
    4. Naczynia ciasno wypełniamy plastrami kabaczków. Postarajmy się nie zostawiać wolnych przestrzeni.
    5. Do garnka wlewamy 3 litry wody, które doprowadzamy do wrzenia. W kolejnym kroku do wrzątku dodajemy 3 łyżki soli oraz 4,5 łyżki cukru. Gotujemy aż do rozpuszczenia się składników.
    6. Słoiki z kabaczkami doprawiamy dwiema stołowymi łyżkami octu, a następnie zalewamy gorącym roztworem.
    7. Wszystkie słoiki szczelnie zamykamy pokrywkami, odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
    8. Przetwory przechowujemy w chłodnym i zaciemnionym pomieszczeniu. Najlepiej sprawdzi się piwnica, spiżarnia lub garaż.
    Zapiekana cukinia z serem i szynkąInteria KulinariaInteria Kulinaria