Kalarepa: Dlaczego warto ją jeść? Czego dostarcza?

Kalarepa to niedoceniane, ale bardzo zdrowe warzywo, które warto włączyć do diety. Zawiera niewiele kalorii, a obfituje w witaminy, minerały i inne, cenne substancje korzystnie wpływające na organizm. Kalarepa usuwa z niego toksyny, pomaga schudnąć i reguluje poziom cukru we krwi. Zwalcza też bakterie i grzyby oraz działa antynowotworowo. Dlaczego jeszcze warto jeść to warzywo? Jakich wartości odżywczych nam dostarcza?

Kalarepa nie tylko świetnie smakuje, ale też dobrze wpływa na zdrowie
Kalarepa nie tylko świetnie smakuje, ale też dobrze wpływa na zdrowie123RF/PICSEL

Kalarepa - jedno z najzdrowszych warzyw

Kalarepa jest odmianą kapusty warzywnej, która należy do rodziny kapustowatych razem z kalafiorem, brokułem, brukselką, kapustą i jarmużem. Ma jasnokremowy, delikatnie słodkawy miąższ, który przypomina nieco smak surowej kapusty. Najczęściej uprawiane są dwie odmiany kalarepy - o zielonych lub fioletowych łodygach. Kalarepę i jej właściwości zdrowotne znano i doceniano już w starożytnym Rzymie, gdzie nazywano ją kapustą pompejańską.

Kalarepa obrana, a liście do śmieci? To duży błąd.Interia.tv

Jakie wartości odżywcze ma kalarepa?

W kalarepie znajduje się wiele cennych witamin i minerałów, dzięki czemu to warzywo korzystnie wpływa na zdrowie. To źródło witamin C, E, K i z grupy B, a także beta-karotenu. Do tego kalarepa zawiera żelazo, wapń, magnez, potas, fosfor i cynk. Ponadto w kalarepie znajdziemy luteinę oraz glukozynolany, które w organizmie rozkładają się na izotiocyjany i indole - substancje o właściwościach przeciwnowotworowych. Warto wspomnieć, że kalarepa jest niskokalorycznym warzywem, gdyż posiada jedynie 27 kcal w 100 g. Oprócz tego zawiera sporo błonnika pokarmowego korzystnie wpływającego na układ trawienny.

Dlaczego warto jeść kalarepę? Oto jej najcenniejsze właściwości zdrowotne

Kalarepa pomaga schudnąć i działa antynowotworo
Kalarepa pomaga schudnąć i działa antynowotworo123RF/PICSEL

Kalarepa to bardzo zdrowe warzywo, które warto wprowadzić do diety. Dzięki temu, że ma niewiele kalorii, nie tuczy i może być stosowana przez osoby odchudzające się. Zawarty w kalarepie błonnik reguluje pracę jelit, usprawnia wypróżnianie się i zapobiega zaparciom. W dodatku oczyszcza organizm z toksyn i reguluje wchłanianie cukrów. W związku z tym po kalarepę mogą bez obaw sięgać cukrzycy. Kalarepa zawiera też luteinę - substancję, która korzystnie wpływa na funkcjonowanie oka i prawidłowe widzenie. Chroni także oczy przed promieniowaniem UVA i UVB. Warto dodać, że w kalarepie znajduje się sporo żelaza i kwasu foliowego, dlatego to warzywo powinno być spożywane przez osoby cierpiące na anemię.

Jednymi z najcenniejszych substancji znajdujących się w kalarepie są glukozynolany, które przekształcają się w organizmie w izotiocyjany i indole. Związki te neutralizują wolne rodniki i działają bakteriobójczo oraz grzybobójczo. Zwalczają m.in. bakterię Helicobacter pylori, która przyczynia się do rozwoju wrzodów żołądka i dwunastnicy. W dodatku związki te działają przeciwnowotworowo, gdyż hamują proces kancerogenezy. Dlatego spożywanie kalarepy i innych warzyw kapustnych może zmniejszać ryzyko zachorowania m.in. na nowotwór piersi.

Jak jeść kalarepę? Jakie zastosowania ma w kuchni?

Pieczona kalarepa z ziołami i przyprawami
Pieczona kalarepa z ziołami i przyprawami123RF/PICSEL

Kalarepę można jeść w różnej postaci - surowej, gotowanej, pieczonej czy jako krem. Najlepiej spożywać ją na surowo, gdyż wtedy kalarepa zachowuje najwięcej wartości odżywczych. Należy wtedy usunąć grubą skórkę w kolorze zielonym lub fioletowym. Kalarepę można dodawać do surówek bądź sałatek. Liście tego warzywa mogą być też składnikiem zielonych koktajli. Kalarepę można również wykorzystać do wzbogacania zup i dań mięsnych. Często podaje się ją także faszerowaną różnymi nadzieniami (np. mięsem mielonym, pomidorami i czosnkiem) i pieczoną w piekarniku. Można też pokroić ją i dusić, a następnie polać sosem.

Zobacz nowe artykuły w promocyjnych cenach na ding.pl