Kanapka sycylijska
W sam raz na drugie śniadanie

Składniki
- 1/2 dobrej bagietki, np. na zakwasie
- 6-7 małych kuleczek mozzarelli
- 1 średni bakłażan
- 1/2 czerwonej papryki
- 10 dag sera typu parmezan, w kawałku
- 3 łyżki zielonego lub czerwonego pesto
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka suszonego rozmarynu
- szczypta suszonego oregano
- sól
- mielony czarny pieprz
- kilka listków świeżej bazylii do dekoracji
Sposób przygotowania
1. Paprykę umyj, pokrój w kostkę. Bakłażan umyj, osusz, odetnij stwardniałą końcówkę. Pokrój na plastry i obsmaż z obu stron na patelni grillowej. Wlej 1 łyżkę oliwy, dodaj pokrojoną paprykę. Smaż, mieszając, aż zmięknie. Zdejmij z patelni. Resztę oliwy wymieszaj z rozmarynem i oregano. Skrop podsmażone warzywa. Dopraw solą i pieprzem. 2. Bagietkę przekrój wzdłuż na pół i każdą połówkę w poprzek na 2 części. Natrzyj obranym czosnkiem i posmaruj cienką warstwą pesto. Rozłóż parmezan pokrojony w słupki, połówki mozzarelli i warzywa. 3. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz ok. 8 minut. Podawaj udekorowane listkami świeżej bazylii.