Reklama

Reklama

Kanapka sycylijska

W sam raz na drugie śniadanie

Składniki

  • 1/2 dobrej bagietki, np. na zakwasie
  • 6-7 małych kuleczek mozzarelli
  • 1 średni bakłażan
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 10 dag sera typu parmezan, w kawałku
  • 3 łyżki zielonego lub czerwonego pesto
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka suszonego rozmarynu
  • szczypta suszonego oregano
  • sól
  • mielony czarny pieprz
  • kilka listków świeżej bazylii do dekoracji

Sposób przygotowania

1. Paprykę umyj, pokrój w kostkę. Bakłażan umyj, osusz, odetnij stwardniałą końcówkę. Pokrój na plastry i obsmaż z obu stron na patelni grillowej. Wlej 1 łyżkę oliwy, dodaj pokrojoną paprykę. Smaż, mieszając, aż zmięknie. Zdejmij z patelni. Resztę oliwy wymieszaj z rozmarynem i oregano. Skrop podsmażone warzywa. Dopraw solą i pieprzem. 

2. Bagietkę przekrój wzdłuż na pół i każdą połówkę w poprzek na 2 części. Natrzyj obranym czosnkiem i posmaruj cienką warstwą pesto. Rozłóż parmezan pokrojony w słupki, połówki mozzarelli i warzywa. 

3. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz ok. 8 minut. Podawaj udekorowane listkami świeżej bazylii. 

Reklama

Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje