Reklama

Kapuśniak z kiszonej kapusty

Polskie smaki.

Składniki na 6 porcji:

- 30 dag kiszonej kapusty,
- 1 pęczek włoszczyzny,
- 1 cebula,
- 4 ziemniaki,
- 10 dag chudego wędzonego boczku,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oleju,
- 1 łyżka mąki,
- 2-3 listki laurowe,
- 2-3 ziarenka ziela angielskiego,
- 2-3 ziarenka czarnego pieprzu,
- suszony majeranek,
- sól kilka gałązek świeżego majeranku do dekoracji

Przygotowanie:

Kiszoną kapustę przełóż na deskę i bez odcisaknia soku pokrój na kawałeczki. Posiekaną kapustę przełóż do większego garnka. Zalej około 1,5 l zimnej wody, dodaj listki laurowe oraz ziarenka pieprzu i ziela angielskiego. Wlej łyżką oleju. Wszystkie składniki wymieszaj, zagotuj, następnie zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem około 10 minut. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w grubą kostkę. Ugotuj na półtwardo w lekko osolonej wodzie (około 8-10 minut).
Marchewkę, pietruszkę i seler obierz, opłucz, pokrój w małą kostkę. Por oczyść, natnij wzdłuż, umyj pod bieżącą wodą, następnie potnij w plasterki. Cebulę obierz, posiekaj. Przygotowane warzywa włóż do gotującej się kapusty, zamieszaj, gotuj jeszcze 30 minut na małym ogniu. Po tym czasie do garnka wrzuć kostki ziemniaków. Wszystkie składniki wymieszaj, gotuj kolejne 10 minut. Boczek pokrój w kosteczkę. Gałązki majeranku opłucz, osusz.
Na patelni mocno rozgrzej pozostały olej, wrzuć kostki boczku, mieszając wysmaż go na chrupko. Oprósz mąką, zasmaż nie rumieniąc. Przygotowaną zasmażkę rozprowadź najpierw w kilku łyżkach zupy, a potem wlej do garnka. Do zupy dodaj roztarty ząbek czosnku. Całość przypraw do smaku solą, pieprzem i suszonym majerankiem. Gotową zupę rozlej do kokilek. Udekoruj gałązkami świeżego majeranku i natki. Podawaj na gorąco, najlepiej z kromką razowego pieczywa.

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Smacznego
Dowiedz się więcej na temat: kapusta | zupa

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama