Kapusta kiszona: Dlaczego warto ją jeść?
Kiszenie to naturalny i zdrowy sposób konserwowania żywności, który na stałe zadomowił się w polskiej sztuce kulinarnej. Kisić można bardzo wiele warzyw i owoców, choć najczęściej skłaniamy się do przygotowywania w ten sposób ogórków i kapusty. Właśnie jesienią w wielu domach zabieramy się za kiszenie kapusty, która posłuży nam przez całą zimę do przyrządzania smakowitych i tradycyjnych dań. Jeśli ktoś nie przepada za kiszoną kapustą, ten wiele traci! Dlaczego warto się przełamać i zmienić do niej nastawienie? Wyjaśniamy.
Co trzeba wiedzieć o kapuście kiszonej?
Kiszona kapusta to nic innego, jak poszatkowana głowa tego popularnego warzywa, która pod wpływem soli jest poddawana fermentacji. Co ciekawe, tylko te dwa główne składniki wystarczą, aby proces przebiegł prawidłowo: sól powoduje, że kapusta puszcza soki, które sprzyjają powstawaniu kwasu mlekowego. Niestety, proces trwa kilkanaście dni, więc aby go przyspieszyć, niektórzy producenci dodają do kapusty zalewę octową. Powstała w ten sposób kapusta zakwaszana nie tylko ma zupełnie inny smak, ale także nie dochodzi do fermentacji. To właśnie ona jest kluczowa, aby produkt miał wyjątkowe walory smakowe i zdrowotne.
Dlaczego kapusta kiszona jest zdrowa?
Choć nie każdy przepada za kwaskowatym smakiem i aromatem kiszonej kapusty, to nigdy nie warto rezygnować z niej w diecie jesienią i zimą. Dlaczego? Kiszona kapusta jest bogatym źródłem witaminy C, a także tych z grupy B oraz E, A oraz K. Prócz nich należy wspomnieć o pierwiastkach, które dobroczynnie wpływają na cały organizm. Kiszona kapusta to bogate źródło potasu, magnezu, żelaza i wapnia!
Jeśli ktoś myśli, że na tym kończy się dobroczynna lista zasług kapusty kiszonej, to jest w błędzie. To rezerwuar przeciwutleniaczy - licznych związków chemicznych, które nie tylko pomagają pozbyć się zalegających w organizmie toksyn, ale także mogą chronić przed występowaniem chorób cywilizacyjnych oraz spowolnić procesy starzenia się komórek.
Tajna broń na infekcje!
Kapusta kiszona to doskonałe źródło witaminy C, która najbardziej znana jest z korzystnego wpływu na odporność. Faktycznie, to dzięki niej organizm radzi sobie z wirusami i bakteriami, a także usprawnia rekonwalescencję, ale jej właściwości są o wiele szersze!
Co daje nam spożywanie kiszonej kapusty bogatej w witaminę C? Substancja ta uszczelnia naczynia krwionośne, co stabilizuje pracę układu krążenia i zapobiega wahaniom ciśnienia tętniczego.
Warto pamiętać, że w kiszonej kapuście obecne są również potas i magnez, które w duecie usprawniają pracę połączeń nerwowych i mięśni - w tym serca. Poza tym takie połączenie dobroczynnych związków chemicznych może pomóc zredukować poziom cholesterolu i zapobiegać miażdżycy, która często jest przyczyną zawałów i udarów.
Kiszona kapusta pomaga pozbyć się problemów trawiennych
Choć wiele wspomina się o działaniu kiszonej kapusty w obrębie układu krążenia i odporności, to często zapomina się o tym, jak dobrze może przysłużyć układowi pokarmowemu! Kiszona kapusta zawiera pełnowartościowy błonnik. Substancja ta reguluje pracę jelit, co pomaga pozbyć się przewlekłych zaparć czy powracających biegunek. Błonnik pomaga również przyspieszyć metabolizm organizmu, a także ułatwić jego oczyszczanie.
Zaletą kiszonej kapusty jest obecność niewielkiej ilości kalorii, co jest doskonałym rozwiązaniem dla osób borykających się z nadprogramowymi kilogramami. Nie inaczej jest wtedy, gdy cierpimy z powodu stanów zapalnych żołądka albo wrzodów. Kiszona kapusta to doskonały sposób na złagodzenie przykrych dolegliwości, a także zmniejszenie ilości kwasów żołądkowych.
Ale nie tylko kiszona kapusta jest prozdrowotnym produktem: nigdy nie powinno się wylewać powstałego soku! Choć nie każdemu może przypadać do gustu, to właśnie w nim obecne są dobroczynne związki, które poprawiają kondycję organizmu. Sok z kiszonej kapusty to także doskonały środek na zatrucia spowodowane suto zakrapianą imprezą. Ten rewelacyjny specyfik pomaga przywrócić gospodarkę kwasowo-zasadową organizmu, a także usunąć zalegające w nim toksyny, co odciąża przeciążoną wątrobę i nerki.
Kapusta kiszona: Przeciwwskazania
Choć dużo wspomina się o zaletach jedzenia kapusty kiszonej i pozytywnego wpływu na zdrowie, to istnieją przeciwwskazania do jej spożywania w nadmiernych ilościach. Wszystko przez sól, która zjadana w dużych ilościach może sprzyjać nadciśnieniu tętniczemu krwi. Oczywiście, jeśli ktoś nie potrafi obejść się bez kiszonej kapusty, są na to dwa rozwiązania: wystarczy bardzo dobrze ją opłukać (kilkukrotnie) w letniej wodzie lub ugotować, a następnie w całości odlać sok.
Kapusta kiszona jest również ciężkostrawna, więc wrażliwsze osoby powinny jeść ją w mniejszej ilości oraz nie warto spożywać jej na noc.