Kapusta z marchewką i grzybami
Nowy przepis na bazie kapusty kiszonej.
Składniki:
- 50 dag kapusty kiszonej
- 30 dag białej świeżej kapusty
- 10 dag suszonych grzybów
- 40 dag pieczarek
- 3 marchewki
- 2 cebule
- 2 łyżki masła
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- sól pieprz
Przygotowanie:
1. Grzyby namocz w zimnej wodzie, odstaw. Kapustę kiszoną opłucz kilkakrotnie, posiekaj bardzo drobno w kosteczkę. Kapustę świeżą umyj, posiekaj lub zetrzyj na tarce. Cebule obierz, pokrój w kostkę, przysmaż na maśle.
2. Do garnka wrzuć kiszoną kapustę, zalej dwiema szklankami wrzątku, dodaj świeżą kapustę, wymieszaj. Grzyby osącz, nie wylewaj wody po nich. Posiekaj grzyby w drobną kostkę, dodaj do kapusty. Zalej wodą z grzybów. Dodaj startą na tarce marchewkę, opłukane i posiekane drobno pieczarki, liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz. Całość duś godzinę na małym ogniu pod przykryciem, często mieszając. Jeśli zbyt szybko wygotuje się woda, dolej nową. Podawaj z chlebem.