Karczochy i ich zbawienny wpływ na zdrowie

Karczochy nie cieszą się w Polsce zbyt dużą popularnością. Być może wiąże się to z tym, że uprawy tej rośliny nie są u nas powszechne ani wyspecjalizowane. Nie oznacza to, że w naszym kraju karczochy są trudne do zdobycia. Wręcz przeciwnie – możemy kupować je surowe lub przetworzone w puszkach. W każdej postaci dostarczą nam wielu cennych substancji i pozytywnie wpłyną na nasze zdrowie. Nie od dziś wiadomo, że ich spożywanie ułatwia odchudzanie, obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi, a w dodatku poprawia trawienie. Sprawdź, co zawierają karczochy, gdzie je kupować i w jaki sposób używać ich w kuchni.

Karczochy
Karczochy ©123RF/PICSEL

Czym są karczochy i co zawierają?

Karczoch zwyczajny
©123RF/PICSEL

Karczochy to jadalne części rośliny pochodzącej z basenu Morza Śródziemnego. Karczoch zwyczajny (należący do rodziny astrowatych) osiąga nawet dwa metry wysokości i charakteryzuje się pierzastymi liśćmi oraz dużymi fioletowymi kwiatostanami. To właśnie główki kwiatostanów (po obraniu zewnętrznej, zdrewniałej części) nadają się do spożycia. Najzdrowsza i najcenniejsza jest środkowa i najbardziej miękka część warzywa. Największe uprawy karczochów znajdują się w Hiszpanii, we Włoszech i Francji, a także w Niemczech i Stanach Zjednoczonych.

Medycyna naturalna już w starożytności wykorzystywała roślinę w leczeniu niestrawności żołądka. Współcześni naukowcy potwierdzają to działanie, a także wymieniają zawarte w warzywie substancje, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Należą do nich między innymi flawonoidy i antocyjany (przeciwutleniacze), inulina (cukier), cynaryna i niacyna, a także witaminy i minerały.

Właściwości karczochów

Właściwości karczochów
©123RF/PICSEL

Znajdująca się w karczochach inulina wykazuje wiele cennych dla organizmu właściwości. Obniża poziom cholesterolu oraz cukru we krwi i, podobnie jak błonnik, na dłużej zapewnia uczucie sytości po posiłku. Jest też naturalnym prebiotykiem i przyczynia się do powstawania naturalnej flory bakteryjnej w jelitach. Z kolei niacyna przyspiesza metabolizm i spowalnia wchłanianie się tłuszczów do organizmu. Z tych względów karczochy polecane są osobom na diecie redukcyjnej, a także cukrzykom.

Znajdujące się w karczochach przeciwutleniacze usuwają z organizmu wolne rodniki i chronią komórki ciała przed uszkodzeniami oraz przedwczesnym starzeniem się. Karczochy zawierają też witaminy odpowiedzialne za młody wygląd - poprawiające kondycję skóry i włosów. Należą do nich witamina E i A.

W warzywach znajduje się również inna wartościowa substancja – cynaryna. Dzięki niej nasz organizm łatwiej radzi sobie z problemami trawiennymi, zaparciami i zbyt wolnym metabolizmem. Cynaryna posiada też właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne, dlatego jest używana w przemyśle kosmetycznym. Ekstrakt z karczochów jest częstym składnikiem kosmetyków do pielęgnacji skóry trądzikowej oraz preparatów łagodzących objawy łuszczycy czy atopowego zapalenia skóry.

Jak stosować karczochy w codziennej diecie?

Jak przyrządzić karczochy?
©123RF/PICSEL

Karczochy ceni się ze względu na ciekawy smak. Przypominają w tej kwestii nieco szparagi, ale po przyrządzeniu zyskują kwaskową nutę. Zawierają też niewiele kalorii i świetnie sprawdzą się jako ważny składnik diety redukcyjnej. Świeże karczochy dostępne są w Polsce na przełomie wiosny i lata. Jedna sztuka kosztuje ok. 6-8 zł. Aby nadawały się do spożycia, trzeba je umyć, odciąć twardy czubek oraz usunąć zewnętrzne twarde liście. Warzywo dobrze jest też zanurzyć w wodzie z cytryną na około 10 minut (liście powinny zmięknąć, ewentualnie powinno się usunąć te, które nadal są twarde). Miękkie części karczocha można jeść na surowo, na przykład krojąc drobno i dodając do sałatki warzywnej.

Karczochy świetnie smakują także w wersji gotowanej. Gotuje się je przez 30-40 minut w osolonej wodzie, warto dodać liść laurowy, a po ugotowaniu skropić je oliwą i cytryną, a także dodać przyprawy, takie jak bazylia, czosnek, pieprz. Poza sezonem w sklepach dostępne są karczochy z puszki, które są gotowe do spożycia i świetnie nadają się do przygotowania sałatki. Będą zdrowym dodatkiem do makaronów, a także potraw mięsnych i rybnych czy zapiekanek.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas