Kardamon - intrygująca przyprawa

W nasionach lub sproszkowany, kardamon używany jest do wielu dań azjatyckich, zwłaszcza indyjskich. Ta intrygująca przyprawa jest również stosowana w medycynie chińskiej, do leczenia problemów trawiennych.

Kardamon pomaga w problemach trawiennych.
Kardamon pomaga w problemach trawiennych.123RF/PICSEL

Kardamon, pochodzący z Azji Południowo-Wschodniej, podnosi walory smakowe potrawy, bez dominowania smaku jedzenia. Jego słodki i pikantny smak może nieco przypominać eukaliptus lub bergamotkę. Główne zalety kardamonu to stymulujące działanie na układ pokarmowy. W medycynie azjatyckiej był używany nawet jako... antidotum na jad skorpiona i węża.

Kardamon przede wszystkim pomaga w problemach trawiennych. To przyprawa, która łagodzi wzdęcia. Idealnie zapobiega niestrawności i ułatwia trawienie zbyt ciężkich lub zbyt kwaśnych potraw. Aby to ułatwić, po prostu wystarczy pochrupać trochę nasion pod koniec posiłku.

Ale ta przyprawa nadaje się do wielu rodzajów potraw. Wykorzystamy go w naparze, w zupach, w sosach - doskonale komponuje się z każdym rodzajem potraw, a także może być stosowany do przyprawiania grzanego wina, niektórych przystawek, niektórych wypieków, a nawet niektórych gatunków pieczywa. Dzięki swoim właściwościom przeciwkwasowym może być również stosowany w celu zmniejszenia bólu żołądka.

Orientalna zupa z kurczakiemInteria Kulinaria
Kardamon pomoże szybciej zgubić zbędne kilogramy
Kardamon pomoże szybciej zgubić zbędne kilogramy123RF/PICSEL

Kardamon, to także przyprawa o właściwościach wyszczuplających. Dlaczego? Kardamon jest ważnym źródłem błonnika, który ułatwia pracę jelit i poprawia trawienie - a to pierwszy istotny krok w kierunku utrzymania właściwej sylwetki. Przyprawa ta pomaga przy prawidłowym przyswajaniu składników odżywczych i tłuszczu. Dobre trawienie ułatwia wchłanianie wszystkich składników odżywczych, ich obieg, bez ich zbędnego gromadzenia. Ponadto kardamon może wnieść niecodzienny aromat do najprostszych potraw, aby uczynić je jeszcze bardziej smakowitymi.

Chociaż ta przyprawa jest źródłem wielu korzyści, nie jest zalecana dla wszystkich. Osoby z problemami z sercem, w tym z zapaleniem mięśnia sercowego, nie powinny jej nadużywać. Może - zwłaszcza za sprawą olejku eterycznego - rozcieńczyć krew, co jest zdecydowanie odradzane w przypadku chorób układu krążenia. (PAP Life)

PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas