Reklama

Reklama

Kardamon - intrygująca przyprawa

W nasionach lub sproszkowany, kardamon używany jest do wielu dań azjatyckich, zwłaszcza indyjskich. Ta intrygująca przyprawa jest również stosowana w medycynie chińskiej, do leczenia problemów trawiennych.

Kardamon, pochodzący z Azji Południowo-Wschodniej, podnosi walory smakowe potrawy, bez dominowania smaku jedzenia. Jego słodki i pikantny smak może nieco przypominać eukaliptus lub bergamotkę. Główne zalety kardamonu to stymulujące działanie na układ pokarmowy. W medycynie azjatyckiej był używany nawet jako... antidotum na jad skorpiona i węża.

Reklama

Kardamon przede wszystkim pomaga w problemach trawiennych. To przyprawa, która łagodzi wzdęcia. Idealnie zapobiega niestrawności i ułatwia trawienie zbyt ciężkich lub zbyt kwaśnych potraw. Aby to ułatwić, po prostu wystarczy pochrupać trochę nasion pod koniec posiłku.

Ale ta przyprawa nadaje się do wielu rodzajów potraw. Wykorzystamy go w naparze, w zupach, w sosach - doskonale komponuje się z każdym rodzajem potraw, a także może być stosowany do przyprawiania grzanego wina, niektórych przystawek, niektórych wypieków, a nawet niektórych gatunków pieczywa. Dzięki swoim właściwościom przeciwkwasowym może być również stosowany w celu zmniejszenia bólu żołądka.


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje