Karnawałowe przekąski
Karnawał to idealna okazja na zorganizowanie przyjęcia dla znajomych, zabawy z przyjaciółmi czy przyjęcia rodzinnego. Obchody trwają aż do Wielkiego Postu, który poprzedzają ostatki. Jeśli organizujesz imprezę karnawałową w domu, warto już teraz o niej pomyśleć.

Oprócz tanecznej muzyki, odpowiedniego przystrojenia domu i zaplanowania rozrywek, bardzo ważne jest też smaczne jedzenie. Podpowiadamy, jakie przekąski przyrządzić, aby oczarować zgromadzonych.
Koreczki z salami
Składniki
- opakowanie salami w przyprawach np. ZM Pekpol
- kilka kromek pumpernikla
- papryka marynowana
- oliwki czarne
- ogóreczki konserwowe
- 200 g sera pleśniowego
Sposób przygotowania
Każdą kromkę pumpernikla pokroić na cztery małe kwadraty, posmarować serem pleśniowymi dołożyć złożony na cztery plasterek salami - spiąć wykałaczką. Warzywa także pokroić na małe kawałki i nabić na wykałaczki.

Tortille z kurczakiem
Składniki
- 10 plasterków kurczaka w galarecie np. ZM Pekpol
- 10 plasterków sera żółtego
- opakowanie małych tortilli
- mała sałata lodowa
- 2 pomidory
- 6 oliwek
- marynowana papryka pepperoni
- majonez
Sposób przygotowania
Warzywa pokroić w mniejsze kawałki. Tortille rozłożyć jedną przy drugiej, tak aby na siebie nachodziły. Posmarować majonezem. Nałożyć po kolei kurczaka w galarecie, ser, sałatę, pomidory, oliwki, paprykę i zwinąć w długi rulon. Pokroić po skosie na 2-3-centymetrowe kawałki. Przekłuć wykałaczkami.

Sałatka z szynkową z kurczaka
Składniki
- sałata lodowa
- 6-7 sztuk pomidorków koktajlowych
- melon
- 1 łyżeczka kaparów marynowanych
- 100 g szynkowej z kurczaka np. ZM Pekpol
- sos koktajlowy
- świeży tymianek
- płatki chilli
Sposób przygotowania
Sałatę lodową kroimy w paseczki i przekładamy do koktajlówki. Następnie na sałacie układamy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, melona w kulkach lub pokrojonego w cząstki oraz kawałki szynkowej z kurczaka. Całość polewamy sosem koktajlowym, układamy kapary i posypujemy płatkami chilli . Na koniec dekorujemy świeżym tymiankiem i gotowe!
Sos koktajlowy:
Trzy łyżki majonezu połączyć z jedną łyżeczką keczupu oraz jedną łyżką koniaku. Do smaku dodać trochę soku z cytryny. Całość dokładnie wymieszać.
Wskazówka: zamiast koniaku dobrze sprawdzi się także whisky lub brandy.