Reklama

Reklama

Karnawałowe przekąski

Karnawał to idealna okazja na zorganizowanie przyjęcia dla znajomych, zabawy z przyjaciółmi czy przyjęcia rodzinnego. Obchody trwają aż do Wielkiego Postu, który poprzedzają ostatki. Jeśli organizujesz imprezę karnawałową w domu, warto już teraz o niej pomyśleć.

Oprócz tanecznej muzyki, odpowiedniego przystrojenia domu i zaplanowania rozrywek, bardzo ważne jest też smaczne jedzenie. Podpowiadamy, jakie przekąski przyrządzić, aby oczarować zgromadzonych. 

Koreczki z salami

Składniki

  • opakowanie salami w przyprawach np. ZM Pekpol
  • kilka kromek pumpernikla
  • papryka marynowana
  • oliwki czarne
  • ogóreczki konserwowe
  • 200 g sera pleśniowego

Sposób przygotowania

Każdą kromkę pumpernikla pokroić na cztery małe kwadraty, posmarować serem pleśniowymi dołożyć złożony na cztery plasterek salami - spiąć wykałaczką. Warzywa także pokroić na małe kawałki i nabić na wykałaczki.

Tortille z kurczakiem

Składniki

  • 10 plasterków kurczaka w galarecie np. ZM Pekpol
  • 10 plasterków sera żółtego
  • opakowanie małych tortilli
  • mała sałata lodowa
  • 2 pomidory
  • 6 oliwek
  • marynowana papryka pepperoni
  • majonez

Sposób przygotowania

Warzywa pokroić w mniejsze kawałki. Tortille rozłożyć jedną przy drugiej, tak aby na siebie nachodziły. Posmarować majonezem. Nałożyć po kolei kurczaka w galarecie, ser, sałatę, pomidory, oliwki, paprykę i zwinąć w długi rulon. Pokroić po skosie na 2-3-centymetrowe kawałki. Przekłuć wykałaczkami.

Reklama

Sałatka z szynkową z kurczaka

Składniki

  • sałata lodowa
  • 6-7 sztuk pomidorków koktajlowych
  • melon
  • 1 łyżeczka kaparów marynowanych
  • 100 g szynkowej z kurczaka np. ZM Pekpol
  • sos koktajlowy
  • świeży tymianek
  • płatki chilli

Sposób przygotowania

Sałatę lodową kroimy w paseczki i przekładamy do koktajlówki. Następnie na sałacie układamy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, melona w kulkach lub pokrojonego w cząstki oraz kawałki szynkowej z kurczaka. Całość polewamy sosem koktajlowym, układamy kapary i posypujemy płatkami chilli . Na koniec dekorujemy świeżym tymiankiem i gotowe! 

Sos koktajlowy:

Trzy łyżki majonezu połączyć z jedną łyżeczką keczupu oraz jedną łyżką koniaku. Do smaku dodać trochę soku z cytryny. Całość dokładnie wymieszać.

Wskazówka: zamiast koniaku dobrze sprawdzi się także whisky lub brandy. 

INTERIA.PL/materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy