Karp po warszawsku
Wigilia w warszawskim stylu.

Składniki:
- 80 dag dzwonek karpia, - sok z cytryny, - sól, czarny pieprz, - ziele angielskie, - bulion warzywny z kostki, - łyżeczka koncentratu pomidorowego, - 1 białko, - zielona i czerwona sałata, - 1,5 łyżki żelatyny, - 1 ugotowana marchewka do ozdoby
Przygotowanie:
1. Ryby opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, oprószyć przyprawami, przykryć i wstawić na 30 minut do lodówki. 2. Następnie ryby zalać gorącym bulionem. Gotować do miękkości na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania dodać przyprawy. Ryby wyjąć, a wywar przecedzić, przestudzić. 3. Do wywaru dodać koncentrat pomidorowy i białko, zakwasić sokiem z cytryny. Stale mieszając trzepaczką, podgrzewać, aż do zagotowania. Dodać namoczoną żelatynę i mieszać, aż się rozpuści. Galaretę odstawić do ostygnięcia. 4. Porcje ryby ułożyć na półmisku przybranym zieloną i czerwoną sałatą. Udekorować plasterkami marchewki. Wstawić do lodówki i mocno ochłodzić. Następnie zalać tężejącą galaretą. Ochładzać jeszcze godzinę.