Karp po warszawsku
Wigilia w warszawskim stylu.
- 80 dag dzwonek karpia,
- sok z cytryny,
- sól, czarny pieprz,
- ziele angielskie,
- bulion warzywny z kostki,
- łyżeczka koncentratu pomidorowego,
- 1 białko,
- zielona i czerwona sałata,
- 1,5 łyżki żelatyny,
- 1 ugotowana marchewka do ozdoby
Przygotowanie:
1. Ryby opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, oprószyć przyprawami, przykryć i wstawić na 30 minut do lodówki.
2. Następnie ryby zalać gorącym bulionem. Gotować do miękkości na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania dodać przyprawy. Ryby wyjąć, a wywar przecedzić, przestudzić.
3. Do wywaru dodać koncentrat pomidorowy i białko, zakwasić sokiem z cytryny. Stale mieszając trzepaczką, podgrzewać, aż do zagotowania. Dodać namoczoną żelatynę i mieszać, aż się rozpuści. Galaretę odstawić do ostygnięcia.
4. Porcje ryby ułożyć na półmisku przybranym zieloną i czerwoną sałatą. Udekorować plasterkami marchewki. Wstawić do lodówki i mocno ochłodzić. Następnie zalać tężejącą galaretą. Ochładzać jeszcze godzinę.