Karp w czarnym sosie

Jeden karp, pół marchewki, pół pietruszki, kawałek selera, jedna cebula, 4 łyżki masła, pół szklanki czerwonego wina,pół szklanki ciemnego piwa, 2 łyżki octu winnego, 3 łyżki starego piernika, 2 łyżki powideł śliwkowych, szczypta tymianku, liść bobkowy, ziele angielskie, garstka rodzynek, kilka migdałów bez skórki, sok z 1 cytryny, sól, pieprz i cukier do smaku.

Karpia sprawić, zlać krew do miseczki, wnętrze wypłukać octem, dodać ocet do krwi. Rybę umyć, podzielić na dzwonka i nasolić. Obrane jarzyny pokroić w kostkę i wrzucić do rondla na rozgrzane masło, obsmażyć. Dodać sok z cytryny, ziele angielskie, liść bobkowy, tymianek, rodzynki, migdały, zalać wrzątkiem (pół litra), włożyć rybę.

Gotować na niewielkim ogniu ok. 10 min., po czym wyjąć rybę, oczyścić z ości, przełożyć do innego naczynia i odstawić w ciepłe miejsce. Do rondla z sosem dodać starty piernik, piwo, powidła, krew z octem i zagotować. Następnie dolać czerwone wino, doprawić cukrem, solą i pieprzem, zagotować. Przetrzeć sos przez sito, zalać kawałki karpia, podawać, najlepiej z knedlikami.

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas