Reklama

Reklama

Karp w galarecie

Klasyczny przepis.

Składniki na 6 porcji:

Reklama

- 1 sprawiony karp (max.1,5 kg), - duży pęczek włoszczyzny (bez kapusty),
- 1 cytryna,
- 1 cebula,
- 3 łyżki rodzynek,
- 1,5 łyżki żelatyny, - ziele angielskie,
- listek laurowy, - sól,
- po kilka ziarenek pieprzu, czarnego i czerwonego,
- natka i kilka ugotowanych,
- różyczek brokułów do dekoracji,

Przygotowanie:

1. Warzywa obrać, rybę opłukać. Z warzyw, 1 łyżki rodzynek, przypraw i odrobiny soli ugotować wywar. Następnie włożyć do niego pokrojonego na porcje karpia i na wolnym ogniu pod przykryciem gotować 20 minut.
2. Żelatynę zalać niewielką ilością wody, odstawić, aby spęczniała. Ugotowaną rybę ostrożnie wyjąć. ostudzić. Wywar przecedzić. Rozpuścić w nim żelatynę. Odrobinę galarety wlać na półmisek zastudzić. 3. Na warstewce galarety ułożyć pokrojone w talarki warzywa wymieszane z resztą rodzynek. Zalać małą ilością galarety i ponownie całość zastudzić. Na tym ułożyć porcje ryby. Przybrać różyczkami brokułów i listkami natki oraz cieniutkimi paseczkami skórki cytrynowej. Posypać ziarenkami czerwonego pieprzu. Całość ostrożnie zalać pozostałą tężejącą galaretą. Odstawić w chłodne miejsce do zastygnięcia.
Czas przygotowania: 60 minut
1 porcja: 230 kcal

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Dowiedz się więcej na temat: karp | ryby | Kuchnia świąteczna - Boże Narodzenie

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje