Karp w galarecie
Klasyczny przepis.

Składniki na 6 porcji:
- 1 sprawiony karp (max.1,5 kg), - duży pęczek włoszczyzny (bez kapusty), - 1 cytryna, - 1 cebula, - 3 łyżki rodzynek, - 1,5 łyżki żelatyny, - ziele angielskie, - listek laurowy, - sól, - po kilka ziarenek pieprzu, czarnego i czerwonego, - natka i kilka ugotowanych, - różyczek brokułów do dekoracji,
Przygotowanie:
1. Warzywa obrać, rybę opłukać. Z warzyw, 1 łyżki rodzynek, przypraw i odrobiny soli ugotować wywar. Następnie włożyć do niego pokrojonego na porcje karpia i na wolnym ogniu pod przykryciem gotować 20 minut. 2. Żelatynę zalać niewielką ilością wody, odstawić, aby spęczniała. Ugotowaną rybę ostrożnie wyjąć. ostudzić. Wywar przecedzić. Rozpuścić w nim żelatynę. Odrobinę galarety wlać na półmisek zastudzić. 3. Na warstewce galarety ułożyć pokrojone w talarki warzywa wymieszane z resztą rodzynek. Zalać małą ilością galarety i ponownie całość zastudzić. Na tym ułożyć porcje ryby. Przybrać różyczkami brokułów i listkami natki oraz cieniutkimi paseczkami skórki cytrynowej. Posypać ziarenkami czerwonego pieprzu. Całość ostrożnie zalać pozostałą tężejącą galaretą. Odstawić w chłodne miejsce do zastygnięcia. Czas przygotowania: 60 minut 1 porcja: 230 kcal
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!