Karp w takiej formie zachwyci gości. Smakuje i wygląda obłędnie

Karp jedzony podczas wigilijnej wieczerzy to polska tradycja sięgająca czasów tuż po zakończeniu II wojny światowej. I choć nie każdy lubi smak tej ryby, to jednak prawdopodobnie większość chętnie zajada się nią 24 grudnia każdego roku. Jednym z wielu pomysłów na przyrządzenie karpia jest zrobienie z niego tzw. faworków.

Faworki z karpia idealnie pasują na wigilijną kolację
Faworki z karpia idealnie pasują na wigilijną kolacjęMarianna OSKO/East NewsEast News

Faworki z karpia to niewielkie kąski ryby pozbawionej ości. Mogą stanowić świetną alternatywę do tradycyjnych kawałków ryby smażonych na patelni. Nie tylko świetnie smakują, ale i z uwagi na kształt ciekawie prezentują się na talerzu.

Jak zrobić faworki z karpia? Składniki

Do przygotowania faworków z karpia potrzebujemy:

  • dwa filety z karpia,
  • jedną cebulę,
  • trzy łyżki mąki pszennej,
  • sól,
  • pieprz,
  • pół litra oleju do smażenia.
Faworki z karpia są proste w przygotowaniu
Faworki z karpia są proste w przygotowaniuMarianna OSKO/East NewsEast News

Faworki z karpia - przepis

Kawałki ryby dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Filety kroimy w paski o szerokości 2,5 cm. W każdym pasku - mniej więcej na środku - robimy niewielkie nacięcie na wylot i przekładamy przez nie jeden koniec ryby, dokładnie tak samo, jak w przypadku przygotowywania tradycyjnych faworków.

Tak przygotowane kawałki karpia solimy i posypujemy pieprzem. Cebulę siekamy w tzw. piórka. Na do naczynia wykładamy część posiekanej cebuli, na nią kładziemy kawałki karpia, a na wierzch ryby pozostałą cebulę. Naczynie przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin.

Gdy ryba zamarynuje się w kawałkach cebuli, karpia wyjmujemy z naczynia i dokładnie obtaczamy w mące. Do naczynia, w którym będziemy smażyć kawałki ryby, wlewamy około pół litra oleju i czekamy, aż dobrze się nagrzeje. Karpia delikatnie i ostrożnie wkładamy do gorącego oleju i smażymy przez 5 minut. Usmażonego karpia przekładamy do naczynia wyścielonego ręcznikiem papierowym. Gotowe!

Paszteciki wigilijne z kapustą i pieczarkami
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas