Reklama

Reklama

Kasza gryczana z boczkiem i ricottą

Kasza gryczana często gości na polskim stole. Ta z dodatkiem boczku i ricotty jest smakowita i doskonale łączy wyjątkowe smaki. Aby kasza gryczana była dobra, należy podczas gotowania pamiętać o odpowiednich proporcjach kaszy i wody. A następnie można już cieszyć się pysznym daniem!

Czas przyrządzenia: 60 min
Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 2 szkl. kaszy gryczanej (palonej lub białej)
  • 30 dag chudego wędzonego boczku w kawałku
  • 10 dag wędzonego boczku w cieniutkich plasterkach
  • 20 dag ricotty
  • 2 większe cebule
  • 3 jajka
  • 1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany
  • po 1 łyżeczce suszonego majeranku i lubczyku
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • masło do formy

Kasza gryczana z boczkiem i ricottą: przygotowanie

1. Kaszę wsyp na sitko, opłucz pod zimną bieżącą wodą. Przełóż do garnka, wlej 4 szklanki wody, dodaj łyżeczkę soli. Gdy woda zawrze, zmniejsz ogień i gotuj 15 minut. Odcedź z wody, która się nie wchłonęła.

2. Cebule obierz, posiekaj. Boczek w kawałku pokrój w kosteczkę. Wrzuć na patelnię i smaż na średnim ogniu 5 minut. Przełóż na talerz. Na patelnię wlej łyżkę oleju, dołóż cebulę i usmaż na szklisto. Dodaj do boczku.

3. W dużej misce wymieszaj: ostudzoną kaszę, cebulę z boczkiem oraz ricottę. Wbij jajko, dodaj przyprawy, czosnek przeciśnięty przez praskę i zioła. Masę starannie wyrób rękoma. Naczynie żaroodporne posmaruj masłem. Przełóż kaszę z dodatkami.

Reklama

4. Dwa jajka ubij z łyżką śmietany, szczyptą soli i pieprzu. Równomiernie polej tym kaszę. Naczynie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st.. Piecz 10 minut. Po tym czasie na wierzchu zapiekanki rozłóż plasterki boczku. Piecz jeszcze 15 minut.

Kaszę gryczaną z boczkiem i ricottą podawaj na ciepło. Doskonale smakuje z sosami. 

Zobacz także inne przepisy na kaszę, jak ten na kotleciki z kaszy gryczanej

a jeżeli lubisz pierogi zobacz przepis na pierogi z kaszą gryczaną .

Na kolację sprawdzą się także placki z kaszy gryczanej

***

Zobacz również: 

INTERIA.PL

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: kasza gryczana | boczek

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje