Kasza gryczana z boczkiem i ricottą
Kasza gryczana często gości na polskim stole. Ta z dodatkiem boczku i ricotty jest smakowita i doskonale łączy wyjątkowe smaki. Aby kasza gryczana była dobra, należy podczas gotowania pamiętać o odpowiednich proporcjach kaszy i wody. A następnie można już cieszyć się pysznym daniem!
Kasza gryczana z boczkiem i ricottą: przygotowanie
1. Kaszę wsyp na sitko, opłucz pod zimną bieżącą wodą. Przełóż do garnka, wlej 4 szklanki wody, dodaj łyżeczkę soli. Gdy woda zawrze, zmniejsz ogień i gotuj 15 minut. Odcedź z wody, która się nie wchłonęła.
2. Cebule obierz, posiekaj. Boczek w kawałku pokrój w kosteczkę. Wrzuć na patelnię i smaż na średnim ogniu 5 minut. Przełóż na talerz. Na patelnię wlej łyżkę oleju, dołóż cebulę i usmaż na szklisto. Dodaj do boczku.
3. W dużej misce wymieszaj: ostudzoną kaszę, cebulę z boczkiem oraz ricottę. Wbij jajko, dodaj przyprawy, czosnek przeciśnięty przez praskę i zioła. Masę starannie wyrób rękoma. Naczynie żaroodporne posmaruj masłem. Przełóż kaszę z dodatkami.
4. Dwa jajka ubij z łyżką śmietany, szczyptą soli i pieprzu. Równomiernie polej tym kaszę. Naczynie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st.. Piecz 10 minut. Po tym czasie na wierzchu zapiekanki rozłóż plasterki boczku. Piecz jeszcze 15 minut.
Kaszę gryczaną z boczkiem i ricottą podawaj na ciepło. Doskonale smakuje z sosami.
Zobacz także inne przepisy na kaszę, jak ten na kotleciki z kaszy gryczanej,
a jeżeli lubisz pierogi zobacz przepis na pierogi z kaszą gryczaną .
Na kolację sprawdzą się także placki z kaszy gryczanej
***
Zobacz również: