Kasza w diecie nastolatka

Jaką rolę odgrywa kasza w diecie nastolatka? Dzieci i młodzież należą do grupy najbardziej narażonej na skutki nieprawidłowego odżywiania. W tym okresie, konsekwencje dietetycznych zaniedbań to nie tylko złe samopoczucie i pogorszenie wyników w nauce, lecz także szereg problemów zdrowotnych, które mogą przełożyć się na życie dorosłe.

Kasze to nie tylko cenne składniki mineralne, ale także bogactwo błonnika, który skutecznie zmniejsza ryzyko nadwagi
Kasze to nie tylko cenne składniki mineralne, ale także bogactwo błonnika, który skutecznie zmniejsza ryzyko nadwagi123RF/PICSEL

O tym, jak odpowiednio zadbać o jadłospis dojrzewających dzieci włączając do niego zboża - w szczególności polską kaszę, opowie Katarzyna Foszner - ekspert ds. żywienia kampanii "Lubię kaszę - kasza na stół, na zdrowie, na co dzień".

Między 9. a 10. rokiem życia dzieci zwiększa się zapotrzebowanie na witaminy takie jak: A, B1, B2, cholinę, B6, E, K oraz składniki mineralne - wapń, fosfor, magnez, cynk, jod, selen, fluor.  Z wiekiem, do intensywnego rozwoju młodego organizmu niezbędne są większe ilości cennych składników odżywczych.

U młodzieży w wieku 12 - 13 lat następuje kolejny wzrost zapotrzebowania na takie witaminy jak A, C, B1, B2, PP, cholinę, B5, B12, K, foliany , a także takie składniki mineralne: żelazo, miedź, cynk oraz wymienione wcześniej magnez ,jod, selen, fluor. 

- Z żywieniowego punktu widzenia największe znaczenie dla dorastającego dziecka ma zwiększenie zapotrzebowania na wapń - dostarczymy go dzięki nabiałowi i warzywom kapustnym, a także magnez, żelazo i cynk, które wprowadzimy do diety dzięki kaszom obecnym w codziennym jadłospisie  - mówi Katarzyna Foszner, ekspert kampanii "Lubię kaszę".

Gryczana jako źródło magnezu 

- Magnez uczestniczy w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni i układu nerwowego, reguluje rytm serca, odpowiada za mocne kości oraz bierze udział w wytwarzaniu przeciwciał. Jego niedobór prowadzi do osłabienia organizmu, nadciśnienia, drżenia i bolesnych skurczy mięśni, a nawet depresji.

- Aby wzbogacić dietę o ten pierwiastek, warto sięgać po kaszę gryczaną, której jeden woreczek (100 g suchego produktu) dostarcza aż 218 mg magnezu, co stanowi np. prawie całkowite dzienne zapotrzebowanie 10-latka na ten składnik. Część tej porcji można podać dziecku na obiad, a pozostałą zaserwować np. jako jeden ze składników farszu do warzyw na kolację - radzi ekspertka.

Kasza jaglana bogata w żelazo

- Żelazo stanowi nieodłączny element budujący czerwone krwinki - dzięki niemu krew ma zdolność do przenoszenia tlenu po organizmie. Pierwiastek ten wspomaga zatem utrzymanie sprawności fizycznej i umysłowej dzieci i młodzieży oraz zwiększa odporność organizmu.

- Niedobór tego mikroelementu może prowadzić do anemii objawiającej się słabością i zmęczeniem, częstymi bólami głowy, łatwą irytacją, utratą apetytu, problemami z koncentracją oraz słabszymi wynikami w nauce. Najwięcej będzie go w kaszy jaglanej, której 100 g porcja dostarcza tyle samo żelaza co 150 g polędwicy wołowej i ponad 3 razy więcej niż taka sama porcja mięsa wieprzowego. 

- Jaglaną warto podawać w towarzystwie m.in. świeżych warzyw czy owoców, które bogate są w wit. C i foliany, poprawiające wchłanianie żelaza niehemowego obecnego w kaszy - zaleca Katarzyna Foszner.

Cynk zawarty w kaszy owsianej

- Okres dojrzewania to czas wzmożonej pracy hormonów, co objawia się nie tylko chwiejnym nastrojem, ale także wypryskami skórnymi, które często pozostawiają po sobie trudno gojące się rany  i blizny. Aby proces gojenia przebiegał prawidłowo, niezbędne jest dostarczanie w codziennej diecie odpowiednich ilości cynku, w który bogata jest kasza owsiana.

Pierwiastek ten bierze udział także w rozwoju płciowym, a jego niedobór może powodować spowolnienie procesu dojrzewania, problemy ze wzrostem czy zaburzenia miesiączkowania u młodych dziewcząt - mówi ekspert kampanii.

Błonnik i węglowodany złożone

- Kasze to nie tylko cenne składniki mineralne, ale także bogactwo błonnika, który skutecznie zmniejsza ryzyko nadwagi, otyłości i cukrzycy. Szacuje się, że blisko co piąty 11-latek ma nadwagę, co w wieku dorosłym może doprowadzić do choroby jaką jest otyłość. W utrzymaniu prawidłowej masy ciała pomocna będzie kasza jęczmienna, stanowiąca nieocenione źródło naturalnego błonnika, który reguluje uczucie sytości.

- Zaleca się, aby w celu zachowania prawidłowego rozwoju młodego organizmu do diety nastolatka włączyć min. 30 g kaszy dziennie - radzi Katarzyna Foszner. Dla urozmaicenia jadłospisu warto pamiętać także o podawaniu dzieciom lekkostrawnej kukurydzianej czy manny - dodaje.

Zmysłowe smaki: Owsianka z jabłkamiInteria.tv
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas