Kaszka manna z musem malinowym
Kaszki manny jeszcze do tej pory u mnie nie było, więc dzisiaj przyszedł czas na jej odsłonę deserową.
Niestety, ale musze przyznać się bez bicia, że kaszka manna należy do moich ulubionych i nie ważne w jakiej wersji, czy bardziej jako zupa czy też jako ścięty deser, zawsze równie dobrze mi smakuje. Szczególnie dla dzieci możemy z niej wyczarować na prawdę wiele
Dzisiaj więc zapraszam na Kaszkę Mannę z Musem Malinowym
Co potrzebujemy?
Składniki na kaszkę:
3 łyżki kaszki manny
200ml mleka krowiego lub wody z 6 miarkami mleka modyfikowanego
1/3 łyżeczki masła
1/2 łyżeczki syropu z agawy lub cukru
szczypta soli
Składniki na mus:
50 g malin świeżych lub mrożonych
1/2 łyżeczki syropu z agawy
6 łyżek wody
Jak robimy?
Krok 2: Kaszę Mannę mieszamy z z wodą lub mlekiem, masłem, cukrem i szczyptą soli w rondelku. Gotujemy do momentu, gdy zgęstnieje. W razie potrzeby możemy dolać więcej wody/mleka.
Krok 3: Po zagotowaniu kaszkę wykładamy do miseczki, czekamy aż ostygnie, a potem polewamy musem malinowym i gotowe!