Kaszotto pęczakowe
Bardzo zdrowe i apetyczne danie.

Składniki
- 25 dag kaszy pęczak
- 30 dag piersi z kurczaka lub indyka
- 1 czerwona papryka
- średni por (biała część)
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 biała rzodkiew
- 2 szkl. bulionu
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki startego sera typu parmezan
- 1 łyżeczka suszonego lubczyku
- szczypta mielonego kminku
- szczypta mielonej ostrej papryki
- pieprz
- olej z pestek winogron do smażenia
- zioła do dekoracji
Sposób przygotowania
1. Mięso umyj i osusz. Pokrój w kostkę. Parmezan wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i szczyptą pieprzu. Posyp mięso, dobrze wymieszaj. Odstaw na 30 minut. 2. Por obierz i umyj. Pokrój w półplasterki, podduś na 1 łyżce oleju. Gdy por się zeszkli, dodaj kawałki mięsa. Smaż 8-10 minut, aż kurczak będzie prawie gotowy. W tym czasie kaszę przepłucz, paprykę oczyść, potnij w kostkę, rzodkiew i seler oczyść, pokrój. Rzodkiew dodaj do mięsa, duś ok. 1 minuty. 3. Wsyp kaszę, wlej gorący bulion. Wsyp lubczyk, kminek, ostrą paprykę. Dopraw pieprzem. Przykryj i duś na małym ogniu przez 20 minut. Dodaj resztę warzyw, wymieszaj. Duś jeszcze 5-6 minut. Podaj posypane świeżymi ziołami.