Reklama

Reklama

Kaszotto pęczakowe

Bardzo zdrowe i apetyczne danie.

Składniki

  • 25 dag kaszy pęczak
  • 30 dag piersi z kurczaka lub indyka
  • 1 czerwona papryka
  • średni por (biała część)
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 biała rzodkiew
  • 2 szkl. bulionu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki startego sera typu parmezan
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • szczypta mielonego kminku
  • szczypta mielonej ostrej papryki
  • pieprz
  • olej z pestek winogron do smażenia
  • zioła do dekoracji

Sposób przygotowania

1. Mięso umyj i osusz. Pokrój w kostkę. Parmezan wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i szczyptą pieprzu. Posyp mięso, dobrze wymieszaj. Odstaw na 30 minut. 

2. Por obierz i umyj. Pokrój w półplasterki, podduś na 1 łyżce oleju. Gdy por się zeszkli, dodaj kawałki mięsa. Smaż 8-10 minut, aż kurczak będzie prawie gotowy. W tym czasie kaszę przepłucz, paprykę oczyść, potnij w kostkę, rzodkiew i seler oczyść, pokrój. Rzodkiew dodaj do mięsa, duś ok. 1 minuty. 

3. Wsyp kaszę, wlej gorący bulion. Wsyp lubczyk, kminek, ostrą paprykę. Dopraw pieprzem. Przykryj i duś na małym ogniu przez 20 minut. Dodaj resztę warzyw, wymieszaj. Duś jeszcze 5-6 minut. Podaj posypane świeżymi ziołami.

Reklama

Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje