Reklama

Reklama

Kaszotto z zieloną fasolką

Kaszotto z zieloną fasolką to pomysł na zdrowy i sycący obiad. Kasza od lat gościła na polskich stołach, ale w tym wydaniu jest nowością. Dodatek warzyw, w tym zielonej fasolki sprawia, że kaszotto nabiera nowej, lepszej formy.

Składniki

  • Kasza pęczak 200 g
  • 100 g zielonej fasolki (świeżej lub mrożonej)
  • Papryka 1 szt.
  • 1 mały por - biała część
  • 1 duża cebula
  • Pomidory 2 szt.
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • sól i pieprz
  • posiekana natka pietruszki

Paprykę pokrój na paski, pora na plasterki, pomidory na kawałki, posiekaj cebulę i czosnek.

Fasolkę ugotuj al dente i odcedź z wody.

W dużym garnku rozgrzej olej, zeszklij cebulę i czosnek, dodaj pora, fasolkę oraz paprykę i cukinię, smaż wszystko przez minutę, wsyp kaszę, smaż razem jeszcze przez 2 minuty, często mieszając, wlej 3,5 szklanki wody.

Gotuj, aż kasza wchłonie prawie cały płyn, dodaj pomidory, przypraw do smaku, wymieszaj, podgrzej przez 2 minuty. Posyp natką. Kaszotto podawaj na ciepło, opcjonalnie z dodatkiem parmezanu. 

Reklama

***
Zobacz więcej: 

Kaszotto można podawać na wiele sposobów. 
Jeżeli lubisz kasze, spróbuj kaszotto z mięsem i warzywami

Sprawdź także przepis na kaszotto z pieczonymi burakami lub kaszotto z pęczaku z pikantną kiełbasą.

INTERIA.PL

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: kaszotto | kasza | zielona fasolka | obiad

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje