Kaszotto z zieloną fasolką
Kaszotto z zieloną fasolką to pomysł na zdrowy i sycący obiad. Kasza od lat gościła na polskich stołach, ale w tym wydaniu jest nowością. Dodatek warzyw, w tym zielonej fasolki sprawia, że kaszotto nabiera nowej, lepszej formy.
Paprykę pokrój na paski, pora na plasterki, pomidory na kawałki, posiekaj cebulę i czosnek.
Fasolkę ugotuj al dente i odcedź z wody.
W dużym garnku rozgrzej olej, zeszklij cebulę i czosnek, dodaj pora, fasolkę oraz paprykę i cukinię, smaż wszystko przez minutę, wsyp kaszę, smaż razem jeszcze przez 2 minuty, często mieszając, wlej 3,5 szklanki wody.
Gotuj, aż kasza wchłonie prawie cały płyn, dodaj pomidory, przypraw do smaku, wymieszaj, podgrzej przez 2 minuty. Posyp natką. Kaszotto podawaj na ciepło, opcjonalnie z dodatkiem parmezanu.
***
Zobacz więcej:
Kaszotto można podawać na wiele sposobów.
Jeżeli lubisz kasze, spróbuj kaszotto z mięsem i warzywami.
Sprawdź także przepis na kaszotto z pieczonymi burakami lub kaszotto z pęczaku z pikantną kiełbasą.