Reklama

Katarzyna Bosacka podpowiada, jak z czerstwego chleba zrobić pizzę

Potrafi zrobić smakołyki z resztek i prostych składników, które każdy z nas ma zwykle w domu. Wiedzą z tej dziedziny Katarzyna Bosacka podzieliła się w swojej nowej książce pt. "Cuda w kuchni". Jednym z popisowych dań dziennikarki jest pizza z czerstwego chleba. Jak ją zrobić?

Składniki - ciasto:

  • 3 czerstwe bułki grahamki (lub ok. 250 g czerstwego chleba)
  • 1 szkl. mleka
  • 1 jajko
  • olej do posmarowania formy

Składniki - sos:

  • 1 szkl. przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki oregano
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta soli i cukru
  • duży pomidor
  • 100 g mozzarelli
  • świeża bazylia do dekoracji

"Czerstwe pieczywo kroimy w kostkę, zalewamy mlekiem i odstawiamy na 10 minut. Odciskamy, wbijamy jajko i mieszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem lub wyściełamy papierem do pieczenia. Masę chlebową przekładamy do naczynia, dociskamy ręką. Podpiekamy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni" - instruuje Bosacka w książce "Cuda w kuchni".

Aby zrobić sos, należy wymieszać przecier z oliwą, oregano, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, szczyptą cukru i soli. Po wyciągnięciu z piekarnika podpieczonego chlebowego spodu smarujemy go sosem pomidorowym, a następnie ozdabiamy plasterkami pomidora i mozzarelli. Całość zapiekamy przez 10 minut w tej samej temperaturze. Na koniec dekorujemy pizzę bazylią.

Reklama

Jeśli chodzi o inne dania z czerstwego pieczywa, Bosacka proponuje również jajka w gniazdku (czyli bułce), chałkę w mleku, bruschetty oraz grzanki z guacamole.

Zobacz również:

 

PAP life

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy