Katarzyna Bosacka podpowiada, jak z czerstwego chleba zrobić pizzę
Potrafi zrobić smakołyki z resztek i prostych składników, które każdy z nas ma zwykle w domu. Wiedzą z tej dziedziny Katarzyna Bosacka podzieliła się w swojej nowej książce pt. "Cuda w kuchni". Jednym z popisowych dań dziennikarki jest pizza z czerstwego chleba. Jak ją zrobić?
"Czerstwe pieczywo kroimy w kostkę, zalewamy mlekiem i odstawiamy na 10 minut. Odciskamy, wbijamy jajko i mieszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem lub wyściełamy papierem do pieczenia. Masę chlebową przekładamy do naczynia, dociskamy ręką. Podpiekamy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni" - instruuje Bosacka w książce "Cuda w kuchni".
Aby zrobić sos, należy wymieszać przecier z oliwą, oregano, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, szczyptą cukru i soli. Po wyciągnięciu z piekarnika podpieczonego chlebowego spodu smarujemy go sosem pomidorowym, a następnie ozdabiamy plasterkami pomidora i mozzarelli. Całość zapiekamy przez 10 minut w tej samej temperaturze. Na koniec dekorujemy pizzę bazylią.
Jeśli chodzi o inne dania z czerstwego pieczywa, Bosacka proponuje również jajka w gniazdku (czyli bułce), chałkę w mleku, bruschetty oraz grzanki z guacamole.
Zobacz również: