Dodaj oliwę z oliwek do kawy. Organizm ci podziękuje
Większość z nas pije kawę z mlekiem lub śmietanką, latem sporą popularnością cieszy się także tonic espresso, a zimą - kawa kuloodporna. A gdyby tak dodać do kawy oliwę z oliwek? Choć połączenie to wydać się może dość ekstremalne, to fanów tego napoju przybywa z każdym rokiem!
Zarówno kawa jak i oliwa z oliwek wykazują szereg właściwości prozdrowotnych. Kawa podnosi ciśnienie, poprawia koncentrację, przyspiesza trawienie i tempo przemiany materii, a niektóre badania mówią nawet o tym, ze przeciwdziała nowotworom. Oliwa z oliwek jest natomiast cennym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, omega-3 i omega-6, które poprawiają kondycję układu sercowo-naczyniowego, układu nerwowego, a także zmysłu wzroku. Oliwa pozytywnie wpływa również na gospodarkę lipidową organizmu i ma silne właściwości antyoksydacyjne.
Dietetycy coraz częściej przekonują, że kawa z oliwą z oliwek jest nie tylko zdecydowanie zdrowsza od zwykłej kawy z mlekiem i cukrem, ale może stać się od czasu do czasu pełnowartościowym zamiennikiem śniadania.
Dodaj oliwę z oliwek do kawy. Organizm ci podziękuje
Po kawę z oliwą z oliwek powinny sięgać osoby cierpiące na zaparcia, cukrzycę, choroby serca i wątroby. Wspiera ona również pracę mózgu i koncentrację i zapewnia długotrwałe uczucie sytości. Napój ten ma więc mnóstwo zalet, ale powinny na niego uważać osoby cierpiące na chorobę refluksową żołądka czy nadkwasotę.
Jak przygotować kawę z oliwą z oliwek?
Aby przygotować kawę z oliwą z oliwek, należy dodać jedną łyżkę oliwy z oliwek do tradycyjnie przyrządzanej kawy. Całość można przelać do słoika, a następnie potrząsać przez chwilę, by składniki dokładnie się wymieszały.
Zobacz również: