Kebab drobiowy
Kebab drobiowy wykonany własnoręcznie w domu? Tak! Poznaj ten doskonały przepis na to szybkie, miejskie danie. Kebab drobiowy jest przepyszny, prosty do przygotowania i na pewno cię zachwyci!
Kebab drobiowy - przygotowanie
1. Na początek przygotować chlebki pita. Drożdże rozetrzeć z cukrem i rozpuścić w szklance ciepłej wody, dodać mąkę razową i 2 łyżki mąki pszennej i rozmieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut.
2. Zaczyn przełożyć do większej miski, dodać pozostałą mąkę pszenną, wymieszać dokładnie drewnianą łyżką. Przełożyć na stolnicę wyrabiać około 10 minut do uzyskania elastycznego, gładkiego ciasta.
3. Ciasto przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na około 60-90 minut, aby podwoiło swoją objętość.
4. Gdy ciasto rośnie zamarynować kurczaka. Chili, curry, oregano, cynamon, kmin rzymski, sól czosnkową dokładnie wymieszać. Kurczaka pokroić w kostkę, wymieszać z oliwą i przyprawami, odstawić na godzinę, aby się zamarynował.
5. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, uderzyć pięścią i krótko zagnieść, podzielić na 8 równych części i uformować kulki, przykryć ściereczką i zostawić na 10 minut.
6. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni Celsjusza, kulki ciasta wałkować w kształt koła i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypując po wierzchu ulubionymi przyprawami, piec partiami około 2 minuty, aż chlebki napełnią się powietrzem, następnie przewrócić i piec kolejne 2-3 minuty.
7. Wyjąć z piekarnika i przestudzić, przygotować nadzienie.
8. Zamarynowanego kurczaka podsmażyć na oliwie przez 5-7 minut. Przygotować sos czosnkowy - wymieszać jogurt, zmiażdżony czosnek, sok z cytryny i posiekaną miętę, doprawić pieprzem.
9. Pokroić paprykę, cebulę i pomidora. Przekrojone chlebki pita posmarować w środku sosem, faszerować kurczakiem i warzywami i natychmiast podawać.
Sprawdź też inne przepisy na potrawy z kurczakiem:
Zobacz również: