Reklama

Reklama

Kebab drobiowy

Kebab drobiowy wykonany własnoręcznie w domu? Tak! Poznaj ten doskonały przepis na to szybkie, miejskie danie. Kebab drobiowy jest przepyszny, prosty do przygotowania i na pewno cię zachwyci!

Składniki

  • 0,5 łyżeczki papryki chili
  • 0,5 łyżeczki curry
  • 0,5 łyżeczki oregano
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka soli czosnkowej
  • 1 sztuka papryki czerwonej
  • 250 g piersi z kurczaka
  • 1 pomidor
  • 0,5 sałaty
  • 125 ml jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka mięty
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 2 łyżeczki drożdży
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 60 ml mąki pszennej razowej 2000
  • 2,5 szklanki mąki pszennej 550
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 szklanka ciepłej wody

Kebab drobiowy - przygotowanie

1. Na początek przygotować chlebki pita. Drożdże rozetrzeć z cukrem i rozpuścić w szklance ciepłej wody, dodać  mąkę razową i 2 łyżki mąki pszennej i rozmieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut.

2. Zaczyn przełożyć do większej miski, dodać  pozostałą mąkę pszenną, wymieszać dokładnie drewnianą łyżką. Przełożyć na stolnicę wyrabiać około 10 minut do uzyskania elastycznego, gładkiego ciasta.

3. Ciasto przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na około 60-90 minut, aby podwoiło swoją objętość.

4. Gdy ciasto rośnie zamarynować kurczaka. Chili, curry, oregano, cynamon, kmin rzymski, sól czosnkową dokładnie wymieszać. Kurczaka pokroić w kostkę, wymieszać z oliwą i przyprawami, odstawić na godzinę, aby się zamarynował.

Reklama

5. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, uderzyć pięścią i krótko zagnieść, podzielić na 8 równych części i uformować kulki, przykryć ściereczką i zostawić na 10 minut.

6. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni Celsjusza, kulki ciasta wałkować w kształt koła i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypując po wierzchu ulubionymi przyprawami, piec partiami około 2 minuty, aż chlebki napełnią się powietrzem, następnie przewrócić i piec kolejne 2-3 minuty.

7. Wyjąć z piekarnika i przestudzić, przygotować nadzienie.

8. Zamarynowanego kurczaka podsmażyć na oliwie przez 5-7 minut. Przygotować sos czosnkowy - wymieszać jogurt, zmiażdżony czosnek, sok z cytryny i posiekaną miętę, doprawić pieprzem.

9. Pokroić paprykę, cebulę i pomidora. Przekrojone chlebki pita posmarować w środku sosem, faszerować kurczakiem i warzywami i natychmiast podawać.

Sprawdź też inne przepisy na potrawy z kurczakiem:

Warzywa i kurczak w curry

Tradycyjne curry z kurczakiem

Prosty kurczak

Zobacz również:


INTERIA.PL

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: kebab domowy

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje