Keks inny niż wszystkie
Rabarbar nada ciastu wyjątkowy smak.
Składniki:
- 2 jajka
- 1,5 szklanki mąki
- 30 dag śmietany 12 proc.
- 6 dag masła
- 35 dag rabarbaru
- łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- szklanka brązowego cukru
- skórka z cytryny
- cukier waniliowy
Przygotowanie:
1 Mąkę przesiej, wymieszaj z proszkiem do pieczenia, łyżeczką cynamonu, sodą, solą. Cytrynę umyj, sparz, zetrzyj z niej skórkę. Masło utrzyj z 3/4 szklanki cukru, cukrem waniliowym, skórką z cytryny. Dodaj jajka, ucieraj. Dodaj mąkę i śmietanę, dokładnie wymieszaj.
2 Rabarbar umyj, pokrój na kawałki długości 2 cm, wymieszaj z łyżką mąki, dodaj do masy, wymieszaj. Formę wyłóż papierem do pieczenia, wlej ciasto, wyrównaj wierzch, posyp cukrem wymieszanym z cynamonem. Piecz 60 minut w 180˚C.