​Podroby to jedzenie dla ubogich? Niekoniecznie!

Wątróbka jest świetnym źródłem żelaza i witamin
Wątróbka jest świetnym źródłem żelaza i witamin123RF/PICSEL

Zobacz również:

Zła sława podrobów to spadek z czasów PRL-u

Podroby są coraz bardziej popularne

"Często gotuję potrawy w kociołkach opalanych drewnem: z flakami wołowymi, nerkami króliczymi, przeponą wołową, mózgiem wieprzowym, żołądkami gęsimi lub kaczymi. Do tego podaję kiszonki węgierskie, serbskie i polskie, kaszę, fasolę, pieczywo. Nie serwuję grasicy i policzków, bo oferuje je co druga restauracja"

Podroby na świecie to towar luksusowy

"Foie gras to chora wątroba gęsi lub kaczki, która była karmiona na siłę kilka razy dziennie przy pomocy metalowej rury o długości 20-30 cm, wprowadzonej poprzez gardło aż do żołądka. Aby zmusić organizm ptaka do wyprodukowania foie gras, musi on otrzymać dużą porcję kukurydzy w czasie kilku sekund. Na skutek tego wątroba staje się prawie dziesięć razy większa niż normalna, a u ptaka rozwija się choroba - marskość wątroby"
Odżywcze składniki w proszku. Nie wyrzucaj skorupek jajekInteria.tv