Kieszonki z szynką
Delikatne i chrupiące
Sposób przygotowania
1. Filet opłucz, osusz, potnij na 6 kawałków. Każdy z nich lekko rozbij, nadając kotletom owalny kształt. Lekko posyp je solą i pieprzem. Mozzarellę osącz z zalewy, zetrzyj na tarce o dużych otworach. Płaty mięsa przykryj plasterkami szynki. Jeśli lubisz, możesz zastąpić szynkę salami albo wędzonym boczkiem. Wędlinę posyp startą mozzarellą. Całość złóż na pół albo zwiń. Ew. dodatkowo zepnij wykałaczkami, by kieszonki nie rozpadły się podczas smażenia. Oprósz je mąką.
2. Migdały wymieszaj z tartą bułką. Jajka roztrzep ze śmietaną. Kieszonki zanurzaj w jajkach ze śmietaną. Potem obtocz w tartej bułce z migdałami. Panierkę mocno dociśnij dłonią do mięsa. Na patelni rozgrzej oliwę (ew. olej z masłem). Włóż mięso. Smaż je 10 minut, aż ładnie się zrumieni. Podawaj, np. warzywami gotowanymi na parze.