Reklama

Reklama

Kieszonki z szynką

Delikatne i chrupiące

Składniki

  • 80 dag filetu z piersi indyka
  • 20 dag mozzarelli
  • 6 cienkich plasterków pieczonej szynki
  • 3–4 łyżki mąki
  • 3/4 szkl. tartej bułki
  • 10 dag mielonych migdałów
  • 2 jajka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 4 łyżki oliwy (ew. po 2 łyżki oleju i masła do smażenia)
  • sól
  • biały pieprz

Sposób przygotowania

1. Filet opłucz, osusz, potnij na 6 kawałków. Każdy z nich lekko rozbij, nadając kotletom owalny kształt. Lekko posyp je solą i pieprzem. Mozzarellę osącz z zalewy, zetrzyj na tarce o dużych otworach. Płaty mięsa przykryj plasterkami szynki. Jeśli lubisz, możesz zastąpić szynkę salami albo wędzonym boczkiem. Wędlinę posyp startą mozzarellą. Całość złóż na pół albo zwiń. Ew. dodatkowo zepnij wykałaczkami, by kieszonki nie rozpadły się podczas smażenia. Oprósz je mąką. 

2. Migdały wymieszaj z tartą bułką. Jajka roztrzep ze śmietaną. Kieszonki zanurzaj w jajkach ze śmietaną. Potem obtocz w tartej bułce z migdałami. Panierkę mocno dociśnij dłonią do mięsa. Na patelni rozgrzej oliwę (ew. olej z masłem). Włóż mięso. Smaż je 10 minut, aż ładnie się zrumieni. Podawaj, np. warzywami gotowanymi na parze.

Reklama

Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje