Kisimy ogórki!
Sprawdzony przepis na ogórki kiszone.

Składniki:
- 2 kg małych twardych ogórków, - 1 1/2 łyżki nasion kopru, - 5-7 ząbków czosnku, - 1-2 liście laurowe, - po kilka listków zielonej szałwii i cząbru, - kilka liści czarnej porzeczki lub wiśni, - mały strączek ostrej papryki, - kilka ziarenek pieprzu, - 4 szklanki przegotowanej wody, - 6 dag soli
Przygotowanie
Wodę zagotować z solą, ziarnami kopru i pieprzu. Umyte ogórki włożyć na godzinę do zimnej wody, a następnie ponownie umyć, osuszyć. Ułożyć ściśle w słoikach, przedzielając obranymi ząbkami czosnku, liśćmi szałwii, cząbru i czarnej porzeczki oraz kawałkami papryki. Zalać solanką, przykryć ściereczką, zostawić w temp. pokojowej na 24-36 godzin, szczelnie zamknąć, przechowywać w chłodzie.