Klasyczne tiramisu
Przepis na wyśmienity, włoski deser, który rozpływa się w ustach!
Sposób przygotowania
Przygotować kawę espresso, przelać do szerokiego naczynia i pozostawić do ostygnięcia. Następnie dodać likier.
Oddzielić żółtka od białek (jajka wcześniej sparzyć).
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera i dołożyć serek mascarpone.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pianę z białek wmieszać delikatnie do masy z mascarpone.
Biszkopty zanurzać pojedynczo w kawie z obu stron i układać jeden obok drugiego w prostokątnej foremce. (ok. 20x22 cm)
Na biszkopty wyłożyć połowę przygotowanej masy i wyrównać powierzchnię. Ułożyć następnie kolejną warstwę zanurzonych w kawie biszkoptów i przykryć resztą masy.
Całość wstawić do lodówki najlepiej na całą noc (co najmniej 5 godzin).
Przed podaniem oprószyć tiramisu warstwą kakao.