Reklama

Reklama

Klasyczne tiramisu

Przepis na wyśmienity, włoski deser, który rozpływa się w ustach!

Składniki

  • ok. 250 g biszkoptów podłużnych
  • 500 g serka mascarpone
  • 4 świeże jaja (lub 3 duże w rozmiarze L)
  • 50 g cukru pudru
  • 6 łyżek likieru Amaretto
  • 250 ml kawy espresso
  • szczypta soli
  • kakao do posypania

Sposób przygotowania

Przygotować kawę espresso, przelać do szerokiego naczynia i pozostawić do ostygnięcia. Następnie dodać likier.

Reklama

Oddzielić żółtka od białek (jajka wcześniej sparzyć).

Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera i dołożyć serek mascarpone.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pianę z białek wmieszać delikatnie do masy z mascarpone.

Biszkopty zanurzać pojedynczo w kawie z obu stron i układać jeden obok drugiego w prostokątnej foremce. (ok. 20x22 cm)

Na biszkopty wyłożyć połowę przygotowanej masy i wyrównać powierzchnię. Ułożyć następnie kolejną warstwę zanurzonych w kawie biszkoptów i przykryć resztą masy. 

Całość wstawić do lodówki najlepiej na całą noc (co najmniej 5 godzin).

Przed podaniem oprószyć tiramisu warstwą kakao. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje