Klasyczne tiramisu

Przepis na wyśmienity, włoski deser, który rozpływa się w ustach!

Tiramisu
Tiramisu123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

Przygotować kawę espresso, przelać do szerokiego naczynia i pozostawić do ostygnięcia. Następnie dodać likier.

Oddzielić żółtka od białek (jajka wcześniej sparzyć).

Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera i dołożyć serek mascarpone.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pianę z białek wmieszać delikatnie do masy z mascarpone.

Biszkopty zanurzać pojedynczo w kawie z obu stron i układać jeden obok drugiego w prostokątnej foremce. (ok. 20x22 cm)

Na biszkopty wyłożyć połowę przygotowanej masy i wyrównać powierzchnię. Ułożyć następnie kolejną warstwę zanurzonych w kawie biszkoptów i przykryć resztą masy.

Całość wstawić do lodówki najlepiej na całą noc (co najmniej 5 godzin).

Przed podaniem oprószyć tiramisu warstwą kakao.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas