Klopsy włoskie z mozzarellą
Delikatne i sycące. Idealne na niedzielny obiad

Składniki
- 60 dag mieszanego mielonego mięsa
- 20 dag mozzarelli
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- 4–5 łyżek tartej bułki
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 puszka (850 ml) pomidorów
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka octu
- 1 łyżeczka włoskich ziół
- sól, pieprz
4 porcji
Sposób przygotowania
1. Obierz i posiekaj 1 cebulę i czosnek.Wymieszaj je z mięsem, jajkiem, tartą bułką oraz musztardą. Masę przypraw solą, pieprzem i ziołami. Dobrze wyrób. Mozzarellę pokrój na 8 kawałków. Z masy uformuj 8 kuleczek. Do środka każdej wciśnij ser. Klopsiki smaż 10-12 minut na oleju. 2. Drugą cebulę obierz, posiekaj. Pomidory rozgnieć. Klopsiki zdejmij. Na tym samym tłuszczu zeszklij cebulę. Dodaj pomidory. Sos gotuj ok. 15 minut. Przypraw go solą, pieprzem, cukrem i octem. Klopsiki włóż do sosu, mocno podgrzej.