Klopsy włoskie z mozzarellą

Delikatne i sycące. Idealne na niedzielny obiad

Czas przyrządzenia: 20 min + smażenie
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 60 dag mieszanego mielonego mięsa
  • 20 dag mozzarelli
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 4–5 łyżek tartej bułki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 puszka (850 ml) pomidorów
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 łyżeczka włoskich ziół
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

1. Obierz i posiekaj 1 cebulę i czosnek.Wymieszaj je z mięsem, jajkiem, tartą bułką oraz musztardą. Masę przypraw solą, pieprzem i ziołami. Dobrze wyrób. Mozzarellę pokrój na 8 kawałków. Z masy uformuj 8 kuleczek. Do środka każdej wciśnij ser. Klopsiki smaż 10-12 minut na oleju. 

2. Drugą cebulę obierz, posiekaj. Pomidory rozgnieć. Klopsiki zdejmij. Na tym samym tłuszczu zeszklij cebulę. Dodaj pomidory. Sos gotuj ok. 15 minut. Przypraw go solą, pieprzem, cukrem i octem. Klopsiki włóż do sosu, mocno podgrzej.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje