Kluseczki gryczane

Mąka gryczana w ogóle nie zawiera glutenu i jest zdrowsza od mąki pszennej. Wypróbuj nasz przepis na szybkie kluseczki. Na pewno posmakują całej rodzinie.

Mąka gryczana nie zawiera glutenu.
Mąka gryczana nie zawiera glutenu. 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 1 kostka  twarogu
  • mąka gryczana
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • bezglutenowa bułka tarta
  • jajko
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa warzywna
  • koperek
  • masło

Sposób przygotowania:

Twaróg zmiksować z jajkiem, dodać mąkę ziemniaczaną i gryczaną w takiej ilości, aby ciasto było twardsze, dodać przyprawy. Ciasto wyłożyć na stolnicę, dzielić na małe porcje, uformować z nich wałeczki, a te kroić na części o dowolnej grubości.

Zagotować wodę, dodać soli, gdy zawrze wrzucać kluseczki. Gotować 2 minuty, wyciągać na sitko, gdy ociekną polać stopionym masłem z odrobina bułki bezglutenowej, na koniec posypać siekana zieleniną, podawać jako oddzielne danie lub dodatek sosów.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas