Kluseczki gryczane
Mąka gryczana w ogóle nie zawiera glutenu i jest zdrowsza od mąki pszennej. Wypróbuj nasz przepis na szybkie kluseczki. Na pewno posmakują całej rodzinie.
Składniki:
- 1 kostka twarogu
- mąka gryczana
- ½ szklanki mąki ziemniaczanej
- bezglutenowa bułka tarta
- jajko
- sól
- pieprz
- przyprawa warzywna
- koperek
- masło
Sposób przygotowania:
Twaróg zmiksować z jajkiem, dodać mąkę ziemniaczaną i gryczaną w takiej ilości, aby ciasto było twardsze, dodać przyprawy. Ciasto wyłożyć na stolnicę, dzielić na małe porcje, uformować z nich wałeczki, a te kroić na części o dowolnej grubości.
Zagotować wodę, dodać soli, gdy zawrze wrzucać kluseczki. Gotować 2 minuty, wyciągać na sitko, gdy ociekną polać stopionym masłem z odrobina bułki bezglutenowej, na koniec posypać siekana zieleniną, podawać jako oddzielne danie lub dodatek sosów.