Kluski śląskie jak u babci!

Aktualizacja
Kluski śląskie to wyborne połączenie smaków. Pasują idealnie do mięs i surówek
Kluski śląskie to wyborne połączenie smaków. Pasują idealnie do mięs i surówek 123RF/PICSEL

Składniki

  • Kluski śląskie:
  • 1 kg ziemniaków
  • 300 g mąki (skrobi) ziemniaczanej
  • 2 całe jajka
  • szczypta soli
  • Sos myśliwski:
  • 5-6 pieczarek
  • 2 ogórki kiszone
  • 1-2 laski kiełbasy myśliwskiej
  • 2-3 plastry boczku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz, majeranek
  • 1 szklanka bulionu (mięsnego lub mięsno-warzywnego)
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej lub ostrej
  • 1 ząbek czosnku
  • olej do smażenia

Kluski śląskie - sposób przygotowania:

"Ewa gotuje": Jabłka zapiekane z serem i żurawinąPolsatPolsat