Kluski z makiem, miodem i bakaliami
Na wigilijny stół
Składniki:
- torebka makaronu
- 1,5 l mleka
- sól
- szklanka maku
- bakalie (po 5 dag rodzynek, posiekanych orzechów włoskich i laskowych, suszonych moreli i śliwek, kandyzowanej skórki pomarańczowej)
- miód do smaku (najlepiej gryczany)
Przygotowanie:
Mak wysyp na gęste sito, przepłucz, dwukrotnie przelej dużą ilością wrzątku i odstaw. Osączony 2 razy przepuść przez maszynkę do mięsa. W garnuszku rozpuść miód i podgrzewając, utrzyj z makiem. Następnie wymieszaj z bakaliami (masę możesz doprawić rdzeniem wyskrobanym z laski wanilii).
Ugotuj mleko ze szczyptą soli i ugotuj w nim makaron do miękkości. Odcedź i przestudź. Następnie wymieszaj z masą makową. Przełóż do salaterki i mocno ochłodź. Przed podaniem potrawę możesz udekorować suszonymi owocami lub paskami skórki pomarańczowej smażonej w cukrze. Przygotowane wcześniej kluski z makiem możesz przez 2-3 dni przechować w lodówce.
Danie przygotujesz w 20 minut, jeśli użyjesz gotowej masy makowej, najlepiej zawierającej już bakalie.