Kokosowe ekobułeczki
Idealne do porannej kawy

Składniki
- 30 dag borówek lub jagód leśnych
- po 1,5 szkl. mąki kokosowej i mąki pszennej typ 550
- 25 g świeżych drożdży
- 1/2 szkl. cukru (najlepiej z agawy)
- 4 jajka
- 1 szkl. mleka kokosowego + 4 łyżki wody
- 5 łyżek oleju (najlepiej z pestek winogron)
- szczypta soli
- 1 białko
- cukier do posypania bułeczek
Sposób przygotowania
1. Przygotuj zaczyn: lekko podgrzej mleko z wodą. Dodaj pokruszone drożdże, mieszaj, aż się rozpuszczą. Wsyp 4 łyżki mąki pszennej i 1 łyżkę cukru. Ponownie wymieszaj i odstaw na 15 minut. 2. Mąki przesiej przez sitko. Jajka rozbij, żółtka oddziel od białek, utrzyj z cukrem na jasną masę. Delikatnie domieszaj ją do mąki, połącz z zaczynem i olejem. Wyrabiaj, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Białka ubij z solą, domieszaj do ciasta. Przykryj, odstaw do wyrośnięcia. 3. Podziel ciasto na 8-10 kulek. Każdą spłaszcz, na środek nałóż porcję owoców, zlep, formując bułeczkę. Ułóż je na blasze, zostaw do wyro- śnięcia. Posmaruj roztrzepanym białkiem i posyp cukrem. Piecz 25-30 minut w 180 st. C.