Kokosowy sernik
Lubimy słodycze. Dużo trudniej spotkać człowieka, który obojętnie przejdzie obok kuszących zmysły delicji, niż miłośnika smaku słodkiego. Oczywistym jest, że słodycze nie są produktem rekomendowanym w diecie odchudzającej, ani szczególnie zalecanym przed dietetyków, warto jednak podkreślić, że słodycz słodyczy nierówna. Domowej roboty sernikiem warto osłodzić sobie ponure listopadowe popołudnie.
![Sernik domowej roboty może być wartościową przekąską](https://i.iplsc.com/000AQAD7BE4CF5GU-C322-F4.webp)
Zdecydowanie zachęcam, by dać sobie prawo do kawałka ciasta, na przykład raz w tygodniu. Kochasz słodycze? Porzuć fikcyjne postanowienia, że już nigdy ich nie tkniesz. Jak to się kończy? Nierzadko niekontrolowanym pochłanianiem dużych dawek cukru i gigantycznymi wyrzutami sumienia.
Legalna porcja przyjemności
Jeśli już sięgasz po coś pysznego, delektuj się, pozwól sobie na luksus rozpieszczania i nie karz się za to. Wydaje się niedorzeczne, jednak z rozmów z pacjentami jasno wynika, że większość z nas ma ogromne poczucie winy po zjedzeniu czegoś słodkiego. Zakazany owoc kusi najmocniej, co w połączeniu z faktem, że cukier działa uzależniająco (im więcej go zjadamy, tym organizm domaga się większych dawek) łatwo uruchomić może mechanizmy destrukcyjne. Zamiast żyć w zaprzeczeniu i wiecznych pretensjach do siebie (oraz całego świata) - pozwól sobie czasem na legalną porcję słodyczy i nie rób z tego dramatu. Najważniejsza sprawa: stosuj kryterium umiaru i zdrowego rozsądku. To się zawsze sprawdza.
Nie jedz też kiepskiej jakości produktów. Jeśli słodycz, to wykwintna. Dobrym pomysłem będzie kokosowy sernik. Jak go przygotować?
Składniki:
Spód
- 1 i 3/4 szklanki mąki;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- 1 jajko i 1 żółtko;
- 3/4 szklanki cukru;
- 3 łyżki śmietany;
- 100 gramów margaryny.
Zagnieść ciasto i wyłożyć na blachę. Przed wylaniem masy serowej posypać manną.
Masa serowa
- 2 jajka i 4 żółtka;
- 30 gramów cukru waniliowego;
- 2 budynie śmietankowe;
- 1 kisiel cytrynowy;
- szklanka cukru;
- 1 kilogram dobrej jakości sera - to kluczowy składnik, który zdecyduje o efekcie końcowym;
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego;
- 1 i 1/2 szklanki mleka.
Utrzeć jajka i żółtka z cukrem i budyniem. Dodać resztę składników. Piec 60 minut w temperaturze 200 stopni. Kiedy ciasto się upiecze wylać na nie pianę z pięciu białek i zapiec jeszcze 10 minut.
Wiórki kokosowe
100 gramów wiórek kokosowych podsmażyć, aż osiągną złotawy odcień i wyłożyć na gorące ciasto. Używanie tłuszczu jest tu zbędne, wiórki mają go w sobie. W trakcie smażenia warto je delikatnie mieszać, by się nie przypaliły. Pełnią w końcu rolę wisienki na torcie, więc efekt estetyczny jest bardzo ważny.
Każdy z domowników zje kawałek, a co zrobić z resztą ciasta? Możesz zamrozić, poczęstować kolegów z pracy, znajomych albo sąsiadów. Ważne, że wiesz, co jesz.
Ewa Koza, mam smak.com