Koktajl z brukselki - napój pełen witamin

Brukselka nie cieszy sie dużym powodzeniem - choć ma niewiele kalorii i dużo składników odżywczych, wciąż cieszy się złą sławą. Może nieprzekonanych do sięgania po tę niewielką bombę witaminową zachęci sok z brukselki.

Brukselka poza tym, że wzmacnia odporność i działa zbawiennie na układ pokarmowy
Brukselka poza tym, że wzmacnia odporność i działa zbawiennie na układ pokarmowy123RF/PICSEL

Brytyjska marka specjalizująca się w zdrowych, świeżo wyciskanych sokach, doszła do wniosku, że skoro zdrowe koktajle młodości przygotowuje się ze wszystkiego, do tej listy warto dodać również brukselkę.

Dlaczego warto sięgnąć po tę niewielką kapustkę? Po pierwsze, argumentem powinno być całe bogactwo witamin, które skrywa to niewielkie warzywo - witamina A, witaminy z grupy B, witaminy C, E, H i K. Brukselka obfituje również w składniki mineralne jak cynk, magnez, potas, żelazo, kwas foliowy, karoten.

Brukselka poza tym, że wzmacnia odporność i działa zbawiennie na układ pokarmowy, likwiduje zaparcia, działa przeciwzapalnie, powinna być stałym elementem diety cukrzyków, osób z wysokim cholesterolem. Dzięki bogactwu witamin i składników mineralnych jest również nazywana warzywem młodości.

Osoby, które nie należą do grona zwolenników tych niewielkich kapustek, zwykle uskarżają się na jej aromat i smak. Dlatego podanie jej w formie soku, zmieszanego np. z gruszką i kilkoma przyprawami, może pomóc w przekonaniu się, jeśli nie do jej smaku, to do walorów zdrowotnych.

"Brukselka serwowana w formie soku może charakteryzować się dość intensywnym smakiem, ale poprzez dodanie np. gruszki, cynamonu, albo jabłek czy żurawiny, może zniwelować ten smak. Zaś zmieszana ze szpinakiem stanowi niebywały zastrzyk zdrowia" - zapewnia dietetyk Elouise Bauskis.

PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas