Soczyste naleśniki że szpinakowo-mięsnym nadzieniem Składniki na 2 osoby: - 125 g mąki,- 150 ml mleka,- 2 jajka,- 50 g sera Gouda,- 2 cebule,- 50 g masła lub margaryny,- 250 g mieszanego mięsa mielonego,- sól,- biały pieprz,- słodka papryka,- 1 łyżka ciemnej bazy do sosów,- 250 g liści szpinaku,- natka pietruszki Przygotowanie: Na naleśniki: mąkę, mleko, jajka i 1/4 łyżeczki soli wyrobić w misce na gładką masę. Odstawić. Ser zetrzeć na grubej tarce. Cebule pokroić w kostkę. Rozgrzać10 g tłuszczu i obsmażyć na nim połowę cebuli. Dodać mięso mielone i dalej smażyć. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Dolać 100 ml wody. Dodać bazę do sosów, zamieszać i wszystko zagotować. Szpinak przebrać i dokładnie wymyć. Następne 10 g tłuszczu rozgrzać w naczyniu i obsmażyć na nim pozostałą cebulę. Dodać szpinak i dusić. Doprawić solą i pieprzem. Pozostały tłuszcz rozgrzać na patelni i kolejno smażyć 4 średniej wielkości naleśniki. Gorące naleśniki przekładać szpinakiem, serem i masą mięsną. Ostatni naleśnik udekorować resztką sera. Taką wieżę z naleśników wstawić do gorącego piekarnika i zapiekać aż ser się rozpuści. Dekorować pietruszką. Czas przygotowania: 60 minut Napój bananowy Składniki na 2 osoby: - 1 banan,- sok z 1 cytryny,- 50 g cukru,- 500 ml mleka Przygotowanie: Banana obrać. Odkroić 6 cienkich plasterków, skropić sokiem z cytryny. Resztę banana, soku z cytryny i cukier zmiksować malakserem. Wlać mleko i wymieszać. Napój bananowy rozlać do szklanek i dekorować plasterkami banana.Czas przygotowania: 10 minut Sałatka z pomidorów i oliwek Składniki na 2 osoby: - 2 pomidory,- 1 mały ząbek czosnku,- 10 czarne oliwki,- 2 łyżki oliwy z oliwek,- sól,- grubo zmielony czarny pieprz Przygotowanie: Pomidory umyć i pokroić w plasterki. Czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki. Oliwki osączyć. Plasterki pomidora rozłożyć na talerzykach. Dodać plasterki czosnku, polać oliwą, doprawić solą i pieprzem. Na środku ułożyć oliwki. Czas przygotowania 10 minut Jedna porcja zawiera 590 kJ/141 kcal