„Ewa gotuje”: Kołacz zawojskiPolsat

Kołacz zawojski. Sprawdzony przepis od Ewy Wachowicz

Kołacz zawojski to tradycyjny przepis zaprezentowany w programie Ewy Wachowicz "Ewa Gotuje". Do jego przygotowania potrzebne są drożdże, mąka krupczatka, masło oraz jajka. Farsz serowy z cebulą sprawia, że danie jest sycące i aromatyczne. Doskonałe jako przepis na rodzinne spotkanie.

Przepis z programu Ewy Wachowicz "Ewa Gotuje"

Kołacz zawojski. Potrzebne składniki

  • ½ kg mąki krupczatki
  • 25 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • ½ szklanki ciepłego mleka
  • 125 g masła
  • 2 jajka szczypta soli

MASA SEROWA

  • ½ kg sera
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Kołacz zawojski. Sposób przygotowania

  1. Mąkę wsypać do miski. Zrobić dołeczek i wkruszyć drożdże. 
  2. Posłodzić i wlać ciepłe mleko. Wymieszać i odstawić. 
  3. Na patelni roztopić łyżkę masła i zezłocić na nim drobno pokrojoną cebulę. 
  4. Przełożyć do sera. Wybić jajko. Przyprawić solą i pieprzem. 
  5. Wsypać mąkę ziemniaczaną. Doprawić gałką muszkatołową. 
  6. Dobrze wymieszać. 
  7. Do mąki z zaczynem wybić jajka i wlać roztopione i lekko przestudzone masło. Posolić. 
  8. Wymieszać łyżką. Następnie rękoma wyrobić ciasto. Przykryć i odstawić. 
  9. Gdy ciasto wyrośnie i podwoi objętość przełożyć na blachę oprószoną mąką krupczatką i delikatnie rozciągnąć dłońmi (jak ciasto na pizzę). 
  10. Nałożyć farsz serowy i równo rozprowadzić.
  11.  Piec na złoty kolor w temp. 180 st. C.

Polecamy również: 

Ewa Wachowicz
Ewa Wachowiczmateriały prasowe