Kołacz zawojski. Sprawdzony przepis od Ewy Wachowicz
Kołacz zawojski to tradycyjny przepis zaprezentowany w programie Ewy Wachowicz "Ewa Gotuje". Do jego przygotowania potrzebne są drożdże, mąka krupczatka, masło oraz jajka. Farsz serowy z cebulą sprawia, że danie jest sycące i aromatyczne. Doskonałe jako przepis na rodzinne spotkanie.
Przepis z programu Ewy Wachowicz "Ewa Gotuje"
Kołacz zawojski. Potrzebne składniki
- ½ kg mąki krupczatki
- 25 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- ½ szklanki ciepłego mleka
- 125 g masła
- 2 jajka szczypta soli
MASA SEROWA
- ½ kg sera
- 1 łyżka masła
- 1 cebula
- sól
- pieprz
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Kołacz zawojski. Sposób przygotowania
- Mąkę wsypać do miski. Zrobić dołeczek i wkruszyć drożdże.
- Posłodzić i wlać ciepłe mleko. Wymieszać i odstawić.
- Na patelni roztopić łyżkę masła i zezłocić na nim drobno pokrojoną cebulę.
- Przełożyć do sera. Wybić jajko. Przyprawić solą i pieprzem.
- Wsypać mąkę ziemniaczaną. Doprawić gałką muszkatołową.
- Dobrze wymieszać.
- Do mąki z zaczynem wybić jajka i wlać roztopione i lekko przestudzone masło. Posolić.
- Wymieszać łyżką. Następnie rękoma wyrobić ciasto. Przykryć i odstawić.
- Gdy ciasto wyrośnie i podwoi objętość przełożyć na blachę oprószoną mąką krupczatką i delikatnie rozciągnąć dłońmi (jak ciasto na pizzę).
- Nałożyć farsz serowy i równo rozprowadzić.
- Piec na złoty kolor w temp. 180 st. C.
Polecamy również:
