Kolor żółtka ma znaczenie! Mało kto o tym wie

Czy zastanawiałeś się kiedyś, jakiego koloru powinno być żółtko jajka? Okazuje się, że może to być bardzo istotne. Około 100 lat temu naukowcy odkryli, że kolor żółtka jaja zależy od ilości karotenoidów, jakie ono zawiera. Karotenoidy to przeciwutleniacze, które wspomagają wytwarzanie witaminy A, która z kolei ma wpływ na stan naszych kości. Im ciemniejsze żółtko, tym więcej zdrowych składników odżywczych się w nim znajduje.

Sprawdź, od czego zależy kolor żółtka
Sprawdź, od czego zależy kolor żółtka123RF/PICSEL

Od czego zależy kolor żółtka?

Kolor żółtka zależy od tego, w jaki sposób karmiona była kura, która je zniosła. Jeśli jej dieta była oparta głównie na ziarnach, np. pszenicy czy kukurydzy, żółtko będzie jasne. Jeśli zaś kury są z wolnego chowu, mają więcej ruchu i bardziej naturalną dietę (oprócz paszy jedzą też rośliny i owady), to żółtko będzie intensywnie żółte lub niemal pomarańczowe. Niektóre duże farmy stosują specjalną, piętnastostopniową skalę różnych odcieni żółtka, które określają jakość ich produktu.

Czy kolor żółtka ma znaczenie?

Zaleca się spożywanie jajek, których żółtka mają jasnopomarańczowy kolor, ponieważ zawierają one maksymalną ilość składników odżywczych, jakie potrzebne są naszemu organizmowi. Takie jajka są bogate w witaminy A, D i E, kwasy omega 3, beta-karoten i ksantofil.

Niekiedy jasne zabarwienie żółtek może być spowodowane zmianami sezonowymi. Zimą żółtka jaj często stają się bledsze. W większości przypadków jednak jasny kolor żółtka świadczy o słabej jakości pożywienia lub słabym zdrowiu kury, która je zniosła. Nie dostarczą one naszemu organizmowi zbyt dużej ilości składników odżywczych. Dlatego też warto kupować jajka od sprawdzonych i wiarygodnych sprzedawców.

Ciemniejsze żółtko może świadczyć o tym, że kura była dobrze żywiona
Ciemniejsze żółtko może świadczyć o tym, że kura była dobrze żywiona123RF/PICSEL

Czy ciemniejsze żółtka zawsze są zdrowsze?

Niestety nie zawsze ciemniejsze żółtko świadczy o tym, że zawiera więcej składników odżywczych, a kura miała dobrze zbilansowaną dietę. Niektórzy hodowcy podają kurom z chowu klatkowego paszę bogatą w barwniki, naturalne lub sztuczne, które sprawiają, że żółtko robi się ciemniejsze.

Jednak nie tylko kolor żółtka wskazuje na jakość produktu. Przy wyborze warto kierować się kodem systemu chowu, który mówi o tym, w jakich warunkach hodowane są kury. Świadczy o tym pierwsza cyfra kodu na skorupce jajek.

Cyfra 3 oznacza, że jajka pochodzą od kur z chowu klatkowego, które nie mają dostępu do światła słonecznego i świeżego powietrza i są karmione tylko paszą. Cyfra 2 to jajka od kur z chowu ściółkowego - ptaki nie wychodzą na zewnątrz, ale mają podłoże ściółkowe, w którym mogą grzebać. Cyfra 1 oznacza, że jajka pochodzą od kur z wolnego wybiegu, mogących wychodzić na świeże powietrze i mających dostęp do naturalnego pożywienia. Cyfra 0 to jaja z chowu ekologicznego. Oprócz dostępu do trawy i chwastów kury są karmione ekologicznym i niemodyfikowanym ziarnem. Najlepiej wybierać jajka oznaczone cyfrą 0 lub 1, gdyż pochodzą od kur, które mają zbilansowaną dietę i żyją w dobrych warunkach.

Polecamy również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas