Faszerowane jajka od siostry Anastazji. Już nie podasz innych na Wielkanoc

Jajka faszerowane znajdują się w top 5 każdej listy wielkanocnych przysmaków. Jedni decydują się na prosty farsz z dodatkiem warzyw, inni wybierają wersję mięsną. Siostra Anastazja proponuje do farszu dodać szynkę. A jaja przygotować w towarzystwie sosu tatarskiego. To najlepszy przepis na Wielkanoc.

Przepis siostry Anastazji na jaja faszerowane z sosem tatarskim  (fot.123RF)
Przepis siostry Anastazji na jaja faszerowane z sosem tatarskim (fot.123RF)Damian KlamkaEast News

Faszerowane jaja - hit na wielkanocnym stole

Jedni nie wyobrażają sobie wielkanocnego stołu bez jajek w majonezie. Klasycznie podane z odrobiną soli czy pieprzu. Inni wolą ugotowane jajka podać w bardziej oryginalny sposób, na przykład przygotowując do nich specjalny farsz. Najpopularniejszy to ten z pieczarkami, ale można też wykorzystać groszek, kukurydzę czy tuńczyka. W ostatnim felietonie "Farsze do jajek. Proste i smaczne przepisy, które musisz spróbować" Ewa Wachowicz podzieliła się swoimi pomysłami. Jednym z nich był przepis na farsz z suszonych pomidorów i rzodkiewki. Oryginalne połączenie, które na pewno zaskoczy gości.

Siostra Anastazja w książce "Wielkanocne przepisy" zdradziła jeszcze inny przepis, w którym głównymi składnikami farszu są: szynka i śmietana. Ale to nie wszystko. Jajka dodatkowo podaje się w towarzystwie sosu tatarskiego. Oto dokładny przepis.

Polecamy również: 3 pomysły na jajka faszerowane

Jajka faszerowane - przepis od siostry Anastazji

Jajka faszerowane będą prawdziwą ozdobą świątecznego stołu
Jajka faszerowane będą prawdziwą ozdobą świątecznego stołu123RF/PICSEL

Składniki na jaja faszerowane z sosem tatarskim:

  • 5-6 jaj
  • 10-15 dag szynki
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 słoik majonezu
  • 2-3 ogórki kiszone
  • 1/2 słoika groszku zielonego
  • 1 słoik pieczarek marynowanych
  • natka pietruszki lub szczypiorek
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

  1. Jaja ugotować na twardo, obrać, przekroić wzdłuż, wybrać żółtka. 
  2. Żółtka zemleć razem z szynką, dodać śmietanę, sól, pieprz, dobrze wymieszać i doprawić. 
  3. Połówki białek wypełnić masą i dekoracyjnie ułożyć na półmisku.

Sos tatarski - przygotowanie 

  1. Obrane ogórki i pieczarki pokroić w kostkę, dodać groszek, majonez i wymieszać. Doprawić. 
  2. Dla uzyskania ostrości można dodać odrobinę musztardy. Dla złagodzenia smaku - dodać kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego. 
  3. Sosem polać jaja, posypać drobno posiekaną zieloną pietruszką lub szczypiorkiem.

Przepis pochodzi z książki Wielkanocne Przepisy Siostry Anastazji

Polecamy także wielkanocne przepisy na:

„Zdrowie na widelcu”: Od czego zależy kolor żółtka jaja? Zdziwicie sięPolsat Cafe
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas