Faszerowane jajka od siostry Anastazji. Już nie podasz innych na Wielkanoc
Jajka faszerowane znajdują się w top 5 każdej listy wielkanocnych przysmaków. Jedni decydują się na prosty farsz z dodatkiem warzyw, inni wybierają wersję mięsną. Siostra Anastazja proponuje do farszu dodać szynkę. A jaja przygotować w towarzystwie sosu tatarskiego. To najlepszy przepis na Wielkanoc.
Faszerowane jaja - hit na wielkanocnym stole
Jedni nie wyobrażają sobie wielkanocnego stołu bez jajek w majonezie. Klasycznie podane z odrobiną soli czy pieprzu. Inni wolą ugotowane jajka podać w bardziej oryginalny sposób, na przykład przygotowując do nich specjalny farsz. Najpopularniejszy to ten z pieczarkami, ale można też wykorzystać groszek, kukurydzę czy tuńczyka. W ostatnim felietonie "Farsze do jajek. Proste i smaczne przepisy, które musisz spróbować" Ewa Wachowicz podzieliła się swoimi pomysłami. Jednym z nich był przepis na farsz z suszonych pomidorów i rzodkiewki. Oryginalne połączenie, które na pewno zaskoczy gości.
Siostra Anastazja w książce "Wielkanocne przepisy" zdradziła jeszcze inny przepis, w którym głównymi składnikami farszu są: szynka i śmietana. Ale to nie wszystko. Jajka dodatkowo podaje się w towarzystwie sosu tatarskiego. Oto dokładny przepis.
Polecamy również: 3 pomysły na jajka faszerowane
Jajka faszerowane - przepis od siostry Anastazji
Składniki na jaja faszerowane z sosem tatarskim:
- 5-6 jaj
- 10-15 dag szynki
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 słoik majonezu
- 2-3 ogórki kiszone
- 1/2 słoika groszku zielonego
- 1 słoik pieczarek marynowanych
- natka pietruszki lub szczypiorek
- sól
- pieprz
Wykonanie:
- Jaja ugotować na twardo, obrać, przekroić wzdłuż, wybrać żółtka.
- Żółtka zemleć razem z szynką, dodać śmietanę, sól, pieprz, dobrze wymieszać i doprawić.
- Połówki białek wypełnić masą i dekoracyjnie ułożyć na półmisku.
Sos tatarski - przygotowanie
- Obrane ogórki i pieczarki pokroić w kostkę, dodać groszek, majonez i wymieszać. Doprawić.
- Dla uzyskania ostrości można dodać odrobinę musztardy. Dla złagodzenia smaku - dodać kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego.
- Sosem polać jaja, posypać drobno posiekaną zieloną pietruszką lub szczypiorkiem.
Przepis pochodzi z książki Wielkanocne Przepisy Siostry Anastazji
Polecamy także wielkanocne przepisy na: