Zdrowsze od kurzych jaj. Jedz nie tylko na Wielkanoc
Jaja przepiórki wyróżniają się nie tylko wyglądem, ale też smakiem i bogactwem składników odżywczych. Choć wiele osób postrzega je jako wykwintny rarytas, warto włączyć je do jadłospisu nie tylko od święta. Nie grzeszą rozmiarem, lecz ich skład robi wrażenie. Jakie są właściwości jajek przepiórczych, jak je gotować i podawać? Z tej wiedzy korzystaj na co dzień.
Spis treści:
Jak smakują jaja przepiórcze? Co warto o nich wiedzieć?
Mimo że nie są duże, trudno przeoczyć je na sklepowej półce. Skorupki jajek przepiórki przyjmują beżową lub szarą barwę, a ich znakiem rozpoznawczym są niewielkie brązowe plamki. Z tego względu mogą stanowić spożywczą dekorację wielkanocnego stołu, wprowadzając pewną innowację do naszych tradycyjnych stroików.
Jajka przepiórcze są cztery razy mniejsze od kurzych jaj, ale zawierają więcej białka. Każde z nich waży około 10 gramów. Po rozbiciu lub przekrojeniu zauważymy również, że znaczną część objętości zajmuje żółtko. Smakosze twierdzą, że smak przepiórczych jajek jest szlachetniejszy i wyczuć w nim można nawet nutę dziczyzny.
Gdzie kupić jajka przepiórcze? Ile kosztują?
Jajka kupować można bezpośrednio od hodowców przepiórek, lecz podejrzewamy, że nie każdy ma dostęp do takiej opcji. Bez trudu jednak znaleźć je można w większych i popularnych marketach. Jaka jest cena jaj przepiórczych? Za opakowanie liczące 18 sztuk zapłacimy średnio 9-11 złotych.
Właściwości jajek przepiórczych
W ich przypadku śmiało można stwierdzić, że małe jest wielkie. Kolorowa skorupka skrywa wnętrze, które stanowi skarbnicę dobroczynnych aminokwasów, witamin i składników mineralnych. Nie można nie wspomnieć o obecności choliny - związku organicznego, który jest niezbędny dla działania układu nerwowego. Jego regularne spożywanie chroni przed problemami z koncentracją i pamięcią. W jajkach znajdziemy też witaminy z grupy B, witaminę A, żelazo, wapń, magnez, potas, selen, cynk, chrom, miedź i fosfor.
Jajka przepiórcze dla alergików?
Wskazuje się, że jajka przepiórcze są bezpiecznym wyborem dla osób uczulonych na ich kurze odpowiedniki. Należy jednak pamiętać, że wprowadzając nowy produkt do diety, zawsze trzeba obserwować reakcje swojego organizmu. Jeśli po posiłku pojawiłyby się bóle brzucha czy uporczywe wzdęcia, konieczna jest konsultacja ze specjalistą.
W przypadku jaj przepiórczych prowadzone są badania na temat ich wpływu na niwelowanie innych objawów chorób o podłożu alergicznym. Są pomocne w leczeniu egzemy, łuszczycy, ale też kaszlu alergicznego czy kataru siennego. Jednak, by szybko zobaczyć spektakularne efekty, konieczne byłoby spożywanie ich na surowo w dużych ilościach - nawet kilkudziesięciu sztuk w ciągu tygodnia. Z pewnością więc nie należy rezygnować z profesjonalnych kuracji zalecanych przez lekarzy i polegać wyłącznie na tym produkcie.
Włącz jajka przepiórki do diety, twoje ciało będzie wdzięczne
Skorzystaj z ich potencjału nie tylko podczas planowania menu na Wielkanoc. Ze względu na dużą ilość cennych substancji, oddziałują na organizm na wielu polach. Takiego wzmocnienia potrzebuje każdy - niezależnie od pory roku. Dlaczego warto jeść jaja przepiórcze?
- Duża zawartość żelaza sprawia, że pomagają chronić organizm przed anemią.
- Z kolei obecność łatwo przyswajalnego białka okaże się dużym wsparciem dla osób rezygnujących z jedzenia mięsa.
- Wspierają pracę serca, zapobiegając rozwijaniu chorób na tle układu sercowo-naczyniowego.
- Okazują się pomocne przy leczeniu cukrzycy.
- Pomagają schudnąć, więc zaleca się włączać je do diety redukcyjnej.
- Sprzyjają urodzie - zwłaszcza pod kątem wzmacniania włosów oraz paznokci.
Jajka przepiórcze - gotowanie
Każdy nowy produkt może wzbudzać pewne wątpliwości w temacie jego przygotowania. Na szczęście w przypadku gotowania jajek przepiórczych sprawa jest prosta. Od jaj kurzych różnią się przede wszystkim czasem obróbki. Ich przygotowanie jest błyskawiczne, więc zapewne ucieszą się wszystkie osoby, które nie mają zbyt wiele czasu na przyrządzanie posiłków.
- Jajka włóż do lekko osolonego wrzątku.
- Ile gotować jajka przepiórcze na miękko? Zajmie to 1-1,5 minuty. Chcąc uzyskać jajko na twardo, gotuj je 3 minuty.
- Pamiętaj, by zaraz po wyłączeniu kuchenki jajka zalać zimną wodą. Zatrzymasz w ten sposób proces obróbki. Łatwiej też będzie zdjąć skorupkę.
Tak przyrządzone jajka świetnie pasują do sałatek. Przekrojone na pół apetycznie będą prezentować się na półmisku z przekąskami na zimno. Dodawaj je także do zup. Weź pod uwagę, że z jaj przepiórczych bez trudu przygotujesz smaczną jajecznicę.
Polecamy: