Kolorowa mieszanka warzywna
Wartościowy dodatek do drugiego dania.

Składniki na 2 słoiki po 500 ml:
- 20 dag marchwi, - 20 dag selera korzeniowego, - 20 dag czerwonej papryki, - 2 ząbki czosnku, - pęczek różnych ziół przyprawowych (natka, trybula, lubczyk), - 1/2 l białego octu winnego, - łyżeczka soli, - 1 goździk, - 1 listek laurowy, - 5 ziarenek pieprzu
Przygotowanie:
Wysterylizuj słoiki i pokrywki, postaw na ściereczce do odcieknięcia. Obierz marchewkę i seler. Marchewkę pokrój w plasterki, seler w paseczki. Kalafior podziel na małe różyczki. Paprykę oczyść z nasion, pokrój w paseczki. Ząbki czosnku pokrój na połówki, opłucz zioła. Do garnka wlej ocet winny i 1/2 l wody. Posól, dodaj przyprawy, zagotuj. Do gotującej się zaprawy dodaj marchew i seler. Gotuj 10 minut. Przełóż do słoików, układając warstwami. Potem blanszuj po kolei po około 5 minut kalafior i paprykę, wyjmij jarzyny z garnka i razem z ziołami włóż do słoików. Zagotuj jeszcze raz zaprawę. Zalej warzywa w słoikach. Szczelnie zamknij.