Kolorowa mieszanka warzywna
Wartościowy dodatek do drugiego dania.
- 20 dag marchwi,
- 20 dag selera korzeniowego,
- 20 dag czerwonej papryki,
- 2 ząbki czosnku,
- pęczek różnych ziół przyprawowych (natka, trybula, lubczyk),
- 1/2 l białego octu winnego,
- łyżeczka soli,
- 1 goździk,
- 1 listek laurowy,
- 5 ziarenek pieprzu
Przygotowanie:
Wysterylizuj słoiki i pokrywki, postaw na ściereczce do odcieknięcia. Obierz marchewkę i seler. Marchewkę pokrój w plasterki, seler w paseczki. Kalafior podziel na małe różyczki. Paprykę oczyść z nasion, pokrój w paseczki. Ząbki czosnku pokrój na połówki, opłucz zioła. Do garnka wlej ocet winny i 1/2 l wody. Posól, dodaj przyprawy, zagotuj. Do gotującej się zaprawy dodaj marchew i seler. Gotuj 10 minut. Przełóż do słoików, układając warstwami. Potem blanszuj po kolei po około 5 minut kalafior i paprykę, wyjmij jarzyny z garnka i razem z ziołami włóż do słoików. Zagotuj jeszcze raz zaprawę. Zalej warzywa w słoikach. Szczelnie zamknij.