Reklama

Reklama

Kolorowe batoniki z miodem

Warto mieć je pod ręką, kiedy najdzie cię ochota na coś słodkiego. Przygotowanie nie jest pracochłonne, a efekt "wow" murowany.

Czas przyrządzenia: 25 min + chłodzenie
Składniki dla: 15 porcji

Składniki

  • 1/2 kostki (10 dag) masła
  • 2 tabliczki deserowej czekolady
  • 2 łyżki miodu
  • 15 dag herbatników typu petit beurre
  • 10 dag pianek marshmallow (najlepiej kolorowych)
  • 4 łyżki suszonej żurawiny
  • 1 łyżka aromatu pomarańczowego

Sposób przygotowania:

1. Na garnku z gotującą się wodą umieść mniejszą metalową miskę (tak, by nie dotykała wody). Włóż do niej masło, miód oraz połamane na kawałeczki czekolady. Mieszając, podgrzewaj w kąpieli wodnej, by składniki rozpuściły się i połączyły. Gdy masa stanie się gładka i jednolita, zdejmij miskę z garnka.

Reklama

2. Herbatniki pokrusz niezbyt starannie. Powinny zachować się dość duże kawałki ciastek. Pianki pokrój nożem na drobniejsze kostki. Herbatniki, pianki, żurawinę oraz aromat pomarańczowy dodaj do masy czekoladowej i dokładnie wszystko wymieszaj łyżką.

3. Dno foremki (20 x 20 cm) wyłóż pergaminem (można użyć też folii spożywczej). Masę czekoladową wyłóż na blaszkę i dokładnie rozprowadź po całej powierzchni. Wyrównaj, lekko dociskając, by pozbyć się ewentualnych pustych przestrzeni.

4. Wstaw do lodówki do zastygnięcia, najlepiej na noc. Stężałą tabliczkę wyjmij z foremki i ostrym nożem pokrój na mniejsze batoniki. Przechowuj w lodówce.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: batoniki

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje